Русия обвини Полша, че подкрепя "неонацистите", заляли руския посланик с червена боя

Моментът, в който руският посланик във Варшава беше залят с червена боя.

Русия обвини Полша в бездействие и "снизходително отношение към действията на младежи неонацисти", след като по-рано в понеделник посланикът на Русия във Варшава беше залят с червена боя.

Това се случи по време на възпоменателна церемония по случай чествания от Москва Ден на победата на 9 май. Впоследствие протестиращи коментираха пред полски медии, че са използвали червената боя като символ на кръвта на убитите от руската армия украинци.

Вижте също Войната: ЕС ще даде 35 млрд. евро заем на Украйна с приходи от замразени руски активи

След инцидента от министерството на външните работи на Русия публикуваха позиция, в която осъдиха "бездействието" на полските власти и обвиниха протестиращите в "насилие".

"На 9 май екстремисти попречиха при пълно бездействие на полицията на церемонията по полагане на венци на гробището на съветските войници във Варшава, използвайки насилие срещу руския посланик в Полша Сергей Андреев и други служители на дипломатическата мисия", се казва в изявлението.

"Изказахме решителен протест срещу снизходителното отношение на полските власти към действията на младежите неонацисти", добавят от руското външно министерство.

В допълнение говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от ТАСС, каза, че инцидентът е доказал "това, което така или иначе е очевидно – Западът избра курса за възраждане на фашизма".

От министерството на външните работи на Полша също излязоха с официална позиция, в която изразиха съжаление във връзка със случая.

В същото време полският външен министър Пьотр Вавжик коменитира пред местните медии, че подкрепата на посланика за настоящата политика на Русия "без съмнение е допринесла за тази ситуация".

"Думите му вчера, че подкрепя президента на Русия, са възмутителни за нас", каза Вавжик.

Полша е един от най-острите критици на руската инвазия в Украйна. От нейното начало на 24 февруари досега страната е приютила над 3,2 милиона украински бежанци.

Your browser doesn’t support HTML5

Руски песни и мъже с палки. С какво се сблъска походът срещу руската агресия