Заводът "Азовстал" отвътре: последната отбранителна линия на Мариупол

Фотографът Виктор Мача заснема "Азовстал" през 2016 г.

Във вторник Русия обяви, че започва втората фаза от войната в Украйна. Една от основните цели на руската армия продължава да бъде превземането на южния град Мариупол.

По данни на руската агенция ТАСС, на 19 април подкрепяните от Русия сепаратисти започнаха щурм срещу намиращия се в града металургичен комплекс Азовстал. В него се укриват близо 1000 човека, сред които има и цивилни.

На 18 април над комбината "Азовстал" се издига пушек

Един фотограф, който е заснел комбината преди години, разказва как изглежда мястото, а което вероятно ще се проведе едно от решителните сражения за града.

Вижте също Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

В комбината се укриват бойци от батальона „Азов“, чиито членове понякога носят дрехи с неонацистки символи. Те на няколко пъти отхвърлиха предложенията да се предадат.

Входът на "Азовстал" през 1978 г.

„Азовстал“ започва работа през 1933 г. Съветските власти избират мястото на брега на Азовско море заради лесното извършване на доставки и достъпа до желязна руда. Преди началото на руската инвазия на 24 февруари в завода работеха повече от 10 000 души.

Разрухата на "Азовстал" през 1943 г. Нацистите унищожават завода при оттеглянето си от Мариупол.

През 1941 г., по времето на Втората световна война, комбинатът за кратко спира работа, тъй като голяма част от техниката е извозена на изток заради нацистката инвазия в Съветския съюз.

Виктор Мача е чешки фотограф, който успява да заснеме завода отвътре през 2016 г. Той казва, че въпреки че е свикнал с гледките на ликвидирани фабрики в цяла Европа, както и с контролираните взривове в тях, атаките срещу „Азовстал“ му изглеждат „диви и абсолютно неконтролируеми“.

Чешкият фотограф Виктор Мача

Той споделя снимките си от 2016 г., които дават представа как изглеждат престрелките на територията на комбината.

Мариупол е дом на два големи металургични комбината. Освен „Азовстал“ там се намира и заводът „Илич“, който беше превзет от руските сили в средата на април. Кадри от това съоръжение показаха, че „освобождаването му“ от руската армия е нанесло тежки поражения.

Една от железопътните линии, които преминават през големия завод

По думите на Мача по-малкият завод „Азовстал“ е избран за последна точка на отбрана заради „здравите бомбоубежища“, които са построени под него.

Работник в една от леярните

Въпреки че не получава достъп до бомбоубежищата през 2016 г., Мача разказва, че те са построени през 1940 г. Той описва това като важен урок след Втората световна война, когато съветските строители решават „първо да построят бомбоубежища, а след това са изградят леярните върху тях, за да бъдат добре защитени, но вероятно недостатъчно“.

Мелница за валцуване на тежки плочи

Пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода Мача каза, че си представя, че условията в завода са „истински кошмар“.

„Не мога дори да си представя през какво преминава батальонът „Азов“ и цивилните там в момента“.

Доменни пещи в "Азовстал"

Докато градската управа на Мариупол настоява, че в завода има и цивилни, руските сили отричат това.

Чешкият фотограф следи постоянно новините от Мариупол, но се страхува, че „няма да остане много от „Азовстал“ след боевете.

Той обаче припомня и историята на завода и през какво е преминал той.

„Мисля че за украинците такава ситуация не е нищо ново и те пак ще изградят „Азовстал“, както го направиха след Втората световна война“, казва Мача.

Кръв и стомана. Как приключва индустриалната революция