Само за ВИП. Как изглежда влакът, с който европейски лидери стигнаха до Киев

Кондукторката Антонина Баскакова представя вагон-ресторанта. Там е разположен и голям монитор за видеовръзка.

До вагон-ресторанта има "меко отделение", където могат да преспят четирима души. По думите на Баскакова там е било предвидено да отсядат охранители и детегледачки.

Спалня за двама. Към него има голяма баня с тоалетна и душ. Осигурени са също халат, чехли и кърпи.

Туристите са пътували в купето от снимката само два или три пъти преди окончателното прекъсване на железопътните линии, които свързват континентална Украйна с полуострова.

Седмици преди Радио Свобода да види тези помещения, те са били използвани от няколко международни лидери, посетили Киев след началото на войната.

Първите държавни лидери, отишли в Киев след 24 февруари, са словенският министър-председател Янез Янша (вляво), полският премиер Матеуш Моравецки, заместникът му Ярослав Качински и чешкият премиер Петр Фиала.

Стоп-кадър от видео, което показва британския премиер Борис Джонсън на път за Киев на 9 април. Той каза, че по железопътните линии на Украйна е срещнал "железен народ", който поддържа влаковете в изправност въпреки опасностите от войната.

Последните лидери, посетили Киев с луксозните вагони, са латвийският президент Егилс Левитс (втори от ляво надясно), полският президент Анджей Дуда и литовският президент Гиранас Науседа. Те се качват на влака на 13 април от Ржешов, Полша.

Снимката е публикувана от пресцентъра на полския президент и показва вече изброените лидери, заедно с естонския президент Алар Карис (втори отдясно), на път към срещата им с украинския президент Володимир Зеленски.