"Възраждане" печели доверие, но българите все по-малко харесват Путин, гласят проучвания

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Проруската партия „Възраждане“ печели все по-голямо доверие и би изпреварила няколко от партиите в парламента, ако парламентарните избори бяха днес. В същото време доверието на българите към Владимир Путин значително спада. Това показват резултатите от проучвания на „Алфа рисърч“ и „Галъп интернешънал болкан“, публикувани в последните дни.

Според данните на „Алфа рисърч“ неодобрението към Владимир Путин в България е скочило значително след началото на войната на Русия в Украйна. 61% от анкетираните са заявили, че „не одобряват“ руския президент и действията му. Година по-рано това твърдят едва 20% от хората, а през февруари 2022 г. така са смятали 48%. Руският президент продължава да се радва на положително отношение от страна на 25% от анкетираните.

От агенцията отчитат и продължаващите високи нива на одобрение към членството на България в ЕС и НАТО. 63% от хората смятат, че мястото на страната е в тези две организации, докато 15% смятат, че София трябва да е в „съюз около Русия“.

От "Алфа рисърч" отчитат стабилна подкрепа за членството на България в ЕС и НАТО

Въпреки тези данни в България нараства подкрепата за проруската партия „Възраждане“. Според „Алфа рисърч“ партията вече е четвърта политическа сила и се доближава до нивата на подкрепа за третата БСП. Опозиционната ГЕРБ е първа политическа сила, а доверието към победителите от изборите през ноември „Продължавме промяната“ намалява с около 6% само в рамките на два месеца. Ако изборите бяха днес в парламента щяха да попаднат същите 7 формации, но подкрепата за ДПС и Има такъв народ намалява.

Заедно с това се увеличават и негативните оценки към действията на правителството.

Според "Алфа рисърч" Възраждане щеше да бъде четвърта политическа сила, ако изборите бяха днес

Подобни са и данните от изследването на „Галъп интернешънал болкан“, които отчитат значително подобрение в резултатите на „Възраждане“, спрямо спечеленото от тях преди 5 месеца. От агенцията също отчитат първото място на ГЕРБ и спада на „Продължавме промяната“. Според тях, ако изборите бяха днес, трета политическа сила щеше да е ДПС, следвана от БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“. Според техните данни „Демократична България“ се намира около бариерата от 4% подкрепа за влизане в парламента.

"Галъп интернешънъл болкан" също отчита сериозно увеличение в подкрепата за "Възраждане"

В последните седмици на няколко пъти се стигна до пререкания между партии от управляващата коалиция. Причина за тях станаха избора на гуверньор на БНБ, военната подкрепа за Украйна, както и действията спрямо Северна Македония. Засега четирите партии в управлението признават за пререканията помежду си, но отхвърлят възможността за нови избори.

Вижте също Ще се разпадне ли управляващата коалиция