Китай проведе военни учения около Тайван по време на визита на конгресмени от САЩ 

Тайванският външен министър посреща делегацията на американските конгресмени

Китай съобщи, че е провел военни учения около Тайван, докато делегация от американски конгресмени е на официално посещение на острова, предаде Ройтерс.

Китайската армия изпрати в петък фрегати, бомбардировачи и изтребители в Източнокитайско море и в района около Тайван, съобщи Шъ Илу, говорител на Източното командване на Народноосвободителната армия.

"Тази операция е в отговор на неотдавнашното изпращане на погрешни сигнали от страна на САЩ по въпроса за Тайван", заяви Шь, без да споменава посещението на американските конгресмени. "Лошите действия и трикове на САЩ са напълно безполезни и много опасни. Тези, които си играят с огъня, ще се опарят."

По време на срещата си с тайванската президентка Цай Ингвен в петък американският сенатор Боб Менендес, председател на Комисията по външни работи на Сената, е заяви, че Тайван е "страна от глобално значение" и сигурността му има последствия за целия свят.

Шестима американски конгресмени от демократите и републиканците посетиха острова, за да демонстрират подкрепа за него. Подобни посещения, както и определянето на Тайван като "държава", предизвикват недоволството на Пекин, който смята острова за една от своите провинции, припомня Ройтерс.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са най-големият му поддръжник и доставчик на оръжия. Американският президент Джо Байдън няколко пъти е декларирал силния си ангажимент към демократично управлявания остров.

Вижте също Навлизаме ли в периода на ядрения шантаж