САЩ видяха проблеми с независимата съдебна система, корупцията и човешките права в България

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

България има значителни проблеми с човешките права, независимостта на съдебната система, корупцията и свободата на изразяване. Това отчитат от Държавния департамент на САЩ в годишния си доклад за човешките права.

По отношение на човешките права и гражданските свободи са отчетени сериозни проблеми във връзка с липсата на толерантност и дискриминацията спрямо ромската общност. Отчетени са проблеми, свързани с насилието над деца, както и с насилие и заплахи над членове на ЛГБТ общността.

„Съобщава се за роми, на които се отказва достъп до публични места като банки, плувни басейни и дискотеки“, пишат от Държавния департамент.

Вижте също "Нашите собствени права". Какво ни казва докладът на САЩ и защо е важен

По отношение на корупцията от външното министерство на САЩ подчертават, че в страната има закони, които са насочени срещу противодействието и наказването на подобни случаи, но това не е довело до резултат.

„Прокуратурата съобщи, че е работила по 274 разследвания за корупция, които са довели до 17 обвинения срещу 56 души и пет присъди“, се казва в доклада.

За функционирането на прокуратурата е цитиран докладът на Европейската комисия, в който се казва, че комбинацията между правомощията на главния прокурор и позицията му във Висшия съдебен съвет „води до съществено влияние върху прокуратурата, Висшия съдебен съвет и магистратурата“. Припомнено е и заключението относно липсата на възможност за обжалване на решенията за отказ за образуване на разследвания от страна на прокуратурата.

Вижте също "Извън рамките на закона". Как Гешев може да се намесва в хода на конкретни дела

Във връзка с медиите в доклада се споменава, че независимите издания са били обект на атака „от страна на политици на всички нива, като са били подлагани на административен и съдебен натиск“. Припомнени са критиките в докладите на различни организации като „Репортери без граници“, свързани с концентрацията на медийна собственост. Те споменават и че бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски все още има влияние върху медиите.

„Делян Пеевски, олигархът, който е най-известното въплъщение на това ненормално състояние на сектора, продаде медиите си, но неговото влияние върху медийния сектор продължава да е проблематично“, пише Държавният департамент.

Вижте също "Той размахва пръст на Америка". Какво означава връщането на Пеевски в политиката

Припомня се случаят с журналиста Димитър Кенаров, както и признанието на МВР за превишаване на правомощията на полицаи по време на незаконния му арест на протестите през 2020 г.

В заключение от Вашингтон обръщат внимание най-вече на липсата на ефективност в случаите, свързани с нарушения на човешките права и корупцията.

„Органите на реда предприеха стъпки за обвиняването и наказването на представители на властта, които са нарушавали човешките права или са били замесени в корупция, но действията на правителството остават недостатъчни, а безнаказаността остава като проблем“.

Вижте също Има ли грешка в изречението: Гешев проверява Цацаров, Цацаров - Гешев, а двамата заедно - Пеевски