Служители от пътностроителния сектор излязоха на национален протест

Протестиращите в София блокираха движението по няколко столични булеварди

Хиляди служители на фирми от пътностроителния сектор излязоха на национален протест. Те настояват да им бъдат изплатени повече от 1,1 млрд. лева, които държавата им дължи за извършени от тях дейности.

Още от 9 ч. стотици протестиращи блокираха центъра на София. Те носеха български знамена и надписи, които гласят „Всеки труд се заплаща“, „Платете ни сега“, „Не искаме да сме политически заложници“ и други. Протестиращите блокираха движението по столичния булевард „Цар Освободител“ в района пред Народното събрание. По-късно те преминаха през центъра на София и достигнаха до сградата на Министерския съвет.

От Народното събрание протестът се придвижи пред Министерския съвет

Протести се провеждат и в още няколко части на страната като Пловдив, Бургас, Варна, Ямбол, Русе и други. На места протестиращите блокираха пътища от републиканската пътна мрежа.

„Фирмите са в много по-лошо финансово състояние поради факта, че държавата продължава да не изпълнява ангажимента си към тях, да разплати извършените дейности, признати от пътната администрация и подписани от всички отговорни служители“, казва председателят на управителния съвет на браншовата камара Стефан Чайков пред бТВ.

Строителните фирми започнаха да протестират още от лятото на 2021 г., когато на власт беше служебното правителство на Стефан Янев. От тогава те настояват да им бъдат изплатени средства за вече извършени действия. Парите им бяха отказани с аргумента, че по времето на управлението на Бойко Борисов са били раздадени стотици милиони аванси за обекти, по които се строи, или по които не се работи.

По време на Министерския съвет в сряда премиерът Кирил Петков каза, че очаква през Народното събрание да мине предложение за плащане на 50% от дължимата сума, около 600 млн. За остналите 50% министър-председателят каза, че първо трябва да бъдат одобрени от експертна комисия, която да прецени дали средстава са били изхарчени правомерно.

В понеделник Кирил Петков се срещна с представители на протестиращите и обеща, че в случай, че не бъдат установени нарушения, парите ще бъдат изплатени от правителството.

През лятото на 2021 г. стана ясно, че казусът с предварително преведените средства не е нов. През последните години Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е възлагала на фирмите да извършват дейности, за които няма предвиден бюджет и са много повече от заложените в първоначалните договори. До края на 2020 г. разплащанията са се случвали в края на годината с решения на Министерски съвет, с които са покривани направените извънредни разходи.

Вижте също "Така работим". Какво се крие зад протестите на пътните фирми