"Много по-страшно от Буча". Какво завариха украинците в Бородянка след оттеглянето на руската армия

Сергей и Юлия гледат останките от сграда, унищожена от ракетен удар на руската армия. Майката, братът и сестрата на Юлия са били в сградата по време на бомбардировката и още не са извадени от останките.

Ситуацията в намиращият се на 60 км. от Киев град Бородянка е „много по-страшна“ от това, което беше открито в Буча. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Зеленски не предостави повече информация, но по данни на Би Би Си стотици граждани са били убити от въздушните удари над градчето. До момента са потвърдени 26 смъртни случаи, чиито тела са били извади под останките на сгради.

Снимка от руините на Бородянка

Действията на руските войски в близкия град Буча, които бяха разкрити в последните дни, предизвикаха остра реакция в целия свят, а световните лидери заговориха за извършен от руската армия геноцид.

На няколко места в града и покрайнините му са открити трупове на цивилни

„По-страшно е, а още не сме видели Мариупол“, каза още Зеленски.

Възрастна жена с патерица преминава край останките на сграда в центъра на Бородянка

Според свидетелски разкази градът е бил подложен на тежки бомбардировки. Освен ракети, руските войски са изстрелвали и танкови снаряди по жилищните сгради в града.

„Първоначално стреляха по жилищните сгради, за да не се показва никой по прозорците, но малко по-късно започнаха да изстрелват танкови снаряди“, разказва един от гражданите на града пред Свободна Европа.

Местните разказват, че руските войници не са позволявали на никой да доближава разрушените сгради, под които е имало затрупани хора, крещящи за помощ.

„Ужасно е. Наистина е ужасно. Стреляха от бронирани машини, с картечници. Имаше и хеликоптери. В центъра още не са започнали да претърсват. Когато тези сгради бяха бомбардирани, много хора крещяха от останките, но руснаците не позволиха на никой да им помага“, казва друг от жителите на Бородянка.

Към момента продължават спасителните операции. Украински екипи се опитват да извадят стотици затрупани под останките на сгради

„Крадоха техника, трактори, един нов „Джон Диър“. Повличаха всичко с конвоите си“, разказват гражданите.

Табела, която предупреждава за наличието на мини. Украинските власти предупредиха, че на много места в страната руските войски са оставили мини след оттеглянето си.

В Бородянка пристигна и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Тя събира данни за извършеното от Русия.

Главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова

Украйна многократно обвини Русия в извършени военни престъпления и геноцид. Москва продължава да отрича всички обвинения и настоява, че извършва удари само срещу военни цели.

Вижте също Как се казва това, което Русия извършва в Украйна