"Време е да спрат със своите обиди". Унгария привика посланика на Украйна

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто

Външното министерство на Унгария привика посланичката на Украйна в Будапеща Любов Непоп, предаде Ройтерс. В своя позиция, публикувана в сряда, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто посочи като причина "обидни коментари" от страна на Киев във връзка с позицията на Будапеща за руската инвазия.

Новината идва на фона на обтегнати отношения между двете съседни държави, като преди седмица Унгария обвини Украйна в опит да повлияе на изборите в страната в полза на опозицията.

Министърът на външните работи Петер Сиярто каза в изявление на 6 април, че Унгария е осъдила инвазията на Русия, признала е суверенитета на Украйна и е приела стотици хиляди бежанци, които бягат от войната.

"Време е украинските лидери да спрат със своите обиди, насочени към Унгария, и да уважат волята на унгарския народ", каза Сиярто, имайки предвид преизбирането на Виктор Орбан за премиер на страната. В неделя неговата партия "Фидес" спечели вота с убедителна преднина пред опозицията.

Изявлението на Сиярто дойде в отговор на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че Орбан ще трябва да избира между Москва и "другия свят" и че унгарският лидер се страхува от руското влияние.

Орбан осъди инвазията на Русия в Украйна, но също така се въздържа от критики към руския президент Владимир Путин. Унгарският премиер също така отхвърли идеята за ограничаване на вноса на петрол и газ от Русия за Европейския съюз, като каза, че това би разрушило икономиката на Унгария.

Вижте също Европейската комисия започна процедура за спиране на еврофондовете за Унгария