"Руска шпионска диаспора". Спецпрокуратурата и контраразузнаването разследват служители на ДАНС 

Премиерът Кирил Петков коментира акцията срещу шпионите по време на посещението си в петричкото село Кърналово.

Представители на Специализираната прокуратура влязоха в четвъртък в сградата на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), за да претърсят кабинети на нейни служители.

Действията на разследващите са в рамките на разследване за шпионаж, но от държавното обвинение все още не дават подробности.

Междувременно премиерът Кирил Петков потвърди за какво става въпрос, като каза, че ДАНС разследва "много сериозна руска шпионска диаспора в България, която работи по много различни интереси".

"Част от нещата, които са ми докладвали, са че има руски агенти, които са работили срещу разбирателството ни със Северна Македония и да няма европейско бъдеще за Западните Балкани", добави министър-председателят.

Петков коментира темата пред репортери по време на посещението си в петричкото село Кърналово.

По думите му "в момента Западните Балкани имат риск да са втора конфликтна точка, свързана с войната в Украйна". Петков подчерта, че "най-лошото е Западните Балкани отново да са регион с висок риск на нестабилност - и политическа, и всякаква".

По-рано в четвъртък от ДАНС уточниха, че има образувано разследване за шпионаж след подадена информация от самата агенция в прокуратурата. По тази причина в акцията участват контраразузнавачи, които разследват собствените си колеги, предаде БТА.

"ДАНС има здравна имунна система и аз мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията по отношение на шпионски дейности", коментира темата и президентът Румен Радев.

Председателката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова потвърди за акцията в агенцията, но без да коментира подробности. По думите ѝ такива ще бъдат огласени при надделяващ обществен интерес.