Путин ще спира газа на всеки, който не приеме схемата за плащане в рубли

Руският президент Владимир Путин, 2 март, 2022 г.

Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който чуждестранните купувачи на руски газ трябва да плащат в рубли от 1 април. Това съобщи Ройтерс в четвъртък, като указът предвижда прекратяване на договорите, в случай че не се извършат плащанията.

Русия търпи тежки икономически санкции, наложени от Запада след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Вследствие на тях руската валута се обезцени, а много държави, които зависят енергийно от Русия, започнаха да търсят алтернативни източници на газ.

"За да си поръчат руски природен газ, те трябва да си отворят сметки в руски банки. От тези сметки ще бъдат направени плащанията за доставки на газ от утре", каза Путин в телевизионно изявление.

"Ако такива плащания не се осъществят, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици. Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност - в този смисъл съществуващите договори ще бъдат прекратени", добави той.

Особено застрашени от възможно спиране на руския газ са страните в Европа, където една трета от поръчвания газ е именно от Русия. Преди дни западни компании и правителства отхвърлиха възможността да се изплащат в рубли, тъй като това е в нарушение на подписаните договори.

Решението на Путин да наложи плащания в рубли също така повишава стойността на руската валута, която падна до исторически ниски нива след инвазията на 24 февруари, но след това се възстанови.

В указа, подписан от Путин, е посочен механизъм, по който купувачите ще прехвърлят валута към специални сметки в руска банка, които след това ще изпращат обратно сумата в рубли, с която купувачът да направи плащането.

По думите на Путин решението е с цел да се засили суверенитетът на Русия, като руският президент уточни, че Москва ще се придържа към задълженията си по всички договори.

Вижте също Ще спре ли природният газ? Западът отказва да плаща в рубли, а Русия предупреди, че няма да доставя безплатно