Прокуратурата се противопоставя на атаките с "обзор на неверни политически твърдения"

Заместничката на главния прокурор Иван Гешев - Десислава Пиронева

Ръководството на прокуратурата обяви във вторник своя нова инициатива, с която възнамерява оттук нататък да се противопоставя на зачестилите атаки от политици и други критици на нейната дейност.

Става въпрос за "обзор на неверни политически твърдения", който ще бъде съставян и публикуван за определени периоди, когато има такава необходимост. Освен на българските граждани, той ще бъде предоставян и на европейските партньори на страната.

Това се разбра по време на изявление на заместничката на главния прокурор Иван Гешев – Десислава Пиронева в присъствието на колегите ѝ Красимира Филипова и Борислав Сарафов, който е и директор на националното следствие. Самият Гешев не се появи.

"Нарушени са основни национални и европейски ценности. Засегнат е престижът на съдебната власт", отбеляза Пиронева в началото на изявлението си, след чийто край по традиция на журналистите не беше дадена възможност да задават въпроси.

Вижте също ВСС няма да обсъди близо половината от случаите, за който се иска отстраняването на Гешев 

В първото издание на "обзора на неверни политически твърдения", което тя изчете, бяха включени 15 изказвания от премиера Кирил Петков, вътрешния министър Бойко Рашков, правосъдната министърка Надежда Йорданова, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Сред коментираните от тях теми бяха разследването за т.нар. "къща в Барселона", закриването на специализираните съдилища и прокуратури, отчетността на държавното обвинение, евентуалният разпит на обвиняемия и укриващ се в Дубай бизнесмен Васил Божков, разследването срещу бившото ръководство на "Булгаргаз" и други.

Вижте също МВР обвини спецпрокуратурата в "натиск и намеса" в проверка срещу жената на Гешев 

Повечето от цитираните от Пиронева изказвания съдържаха съмнения, че прокуратурата ще свърши адекватно работата си по конкретни случаи, както и твърдения за необходимостта от нейното реформиране.

По думите на заместничката на Гешев "някои твърдения на моменти граничат с откровенни лъжи" и "атаките срещу прокуратурата и нейни прокурори е вероятно да целят нейното овладяване и използването ѝ в противоречие със законодателството за нелигитимни политически цели".

Вижте също Прокуратурата ще повтори всички действия на МВР по разследването срещу Борисов за изнудване на Божков