Зеленски ще държи на "териториалната цялост" на Украйна при преговорите с Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на обръщение на 26 март.

Украинският президент Володимир Зеленски настоява за запазването на териториалната цялост на Украйна. Това каза той в неделя късно вечерта, ден преди разговорите с Русия, които ще се проведат в Турция във вторник.

Приоритетите на Украйна по време на преговорите ще бъдат „суверенитет и териториална цялост“, каза Зеленски.

Руският президент Владимир Путин разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 27 март и се съгласи Турция да бъде домакин на преговорите. Ердоган е отправил и призив към Путин за прекратяване на огъня и по-добри хуманитарни условия, съобщиха от неговия офис.

Вижте също Украйна е готова да обсъжда неутралитет като част от мирно споразумение с Русия

Няма значителна промяна при разположението на руските сили в Украйна през последните 24 часа, съобщи британското военно разузнаване в понеделник. Русия е постигнала напредък на юг - в околностите на Мариупол, където се бори за превземане на пристанищния град.

По-рано в неделя ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов обвини Русия, че се стреми да раздели Украйна на две, както е ситуацията при Северна и Южна Корея.

Вижте също Украинското разузнаване прогнозира „тотално партизанско сафари“

Същия ден лидер на сепаратистите в Луганск заяви, че регионът може скоро да организира референдум за присъединяване към Русия.

Зеленски каза още, че правителството му би обмислило обявяването на неутралитет и предлагането на гаранции за сигурност на Русия като част от мирно споразумение. Той каза това и в предишни изявления. Това ще включва запазването на Украйна без ядрено оръжие, каза той.

Вижте също Войната: ЕС ще даде 35 млрд. евро заем на Украйна с приходи от замразени руски активи