Унищожена лаборатория в Чернобил. 100 хил. души в капан в Мариупол. Храната в окупирания Херсон свършва

Жители на Мариупол копаят гробове в зелено пространство в жилищен квартал в града

Ден преди войната в Украйна да навърши един месец ситуацията в най-критичната ѝ точка – южния град Мариупол продължава да се влошава. Украйна съобщи, че поне 100 хил. цивилни в града искат да го напуснат, но нямат възможност за това, защото липсват безопасни коридори за напускането му. Беше съобщено и за спиране на хуманитарен конвой към града от страна на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

По данни на източник от Пентагона в Азовско море, в близост до крайбрежието на Мариупол, вече са се събрали няколко руски кораба, който са там с цел да бомбардират града.

Вицепремиерката в Киев Ирина Варешчук каза, че спасителните екипи вече не могат да се приближат към взривения преди седмица театър в града заради постоянния руски обстрел. Русия обвинява Украйна за липсата на хуманитарни коридори, както и заради отказа на Киев да предаде Мариупол в ръцете на руската армия. От Москва излязоха с информация, че са евакуирали 68 хил. жители на южния град без помощта на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Вижте също Мариупол. Как за няколко дни изчезна цял град

Във вторник стана ясно, че ситуацията се влошава и в окупирания от руснаците град Херсон. Украйна съобщи, че в града на привършване са храната и медицинските консумативи. От Киев обявиха, че Русия пречи на желаещите да се евакуират. На няколко пъти в Херсон се проведоха масови протести срещу руската окупация.

Западните разузнавателни служби продължават да съобщават за забавяне в настъплението на руските войници. Пред медиите служител на Пентагона, пожелал анонимност, обяви, че забавянето е породено от недостиг на храна, гориво, но също така и на подходяща екипировка за студеното време. По данни на американското военно министерство руските войници са затруднени и с комуникацията помежду си.

Вижте също "Когато всички умрат?" Подвежда ли Русия мъжете, които изпраща в Украйна

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че никой дори не си е и помислял някога, че „специалната военна” операция в Украйна ще отнеме само няколко дни. Той не изключи напълно и възможността Русия да използва ядрено оръжие. Тази позиция беше осъдена от Вашингтон.

Украинската агенция, която отговаря за сигурността в затворената ядрена централа в Чернобил, съобщи че в комплекса е била унищожена лаборатория, която се е занимавала с безопасното съхранение на радиоактивните отпадъци. Лабораторията съдържа „високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят”, се казва в изявлението на агенцията. Тя е била построена през 2015 г. с подкрепата на Европейската комисия. Русия завзе контрола на ядрената централа още в първите дни на войната.

Вижте също За какво му е на Путин да превзема Чернобил

През нощта руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон проведоха пореден телефонен разговор помежду си. Двамата са обсъдили преговорите между Москва и Киев. В световните медии се появи информация, че следващата стъпка на Запада ще бъде изключването на Русия от формата Г-20. Очаква се това да се случи при посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Брюксел в четвъртък.

На 24 февруари Русия нападна Украйна. Инвазията на руската армия започна от три страни - на изток от Русия, на север от Беларус и на юг от незаконно анексирания полуостров Крим. В страната загинаха хиляди цивилни, както и хиляди войници от двете армии. Досега Украйна напуснаха 3,3 млн. бежанци, които са основно жени и деца.

Вижте също "Невероятно колко много трупове имаше". Как моргите и болниците в Беларус се напълниха с руски войници