Музика сред вой на сирени. Герман Макаренко, който върна изкуството в Киев

Диригентът Герман Макаренко

В сряда сутринта сирените в Киев вият, както почти всеки ден през последните две седмици. Няколко часа по-късно обаче в украинската столица се чува химнът на Украйна.

Изпълняват го двайсетте музиканти от симфоничният оркестър на града. Събрани от диригента Герман Макаренко, те свирят на Майдана, докато в околностите на Киев се водят сражения с руските войски. И въпреки че на площада ги слушат едва няколко десетки души, изпълнението успява да достигне до хиляди хора през социалните мрежи.

Концертът в Киев на 9 март

Киев е под обстрел от първия ден на войната, която Русия започна срещу Украйна. Руските войски се намират близо до града, но напредват към него бавно. Десетки хиляди хора са напуснали Киев от 24 февруари до днес. Тези, които са останали, са принудени да се крият от бомбите в мазета, бомбоубежища и в метрото.

„Този концерт е акт на мира“, казва диригентът на оркестъра „Киев Класик“ пред Ройтерс.

Мястото на концерта не е избрано случайно. На киевския Майдан започват протестите през 2013 г. срещу плановете на тогавашната власт в Украйна да отложи сближаването с Европейския съюз и да търси по-тесни връзки с Русия. Над 100 протестиращи са убити при сблъсъците със силите за сигурност. След като протестите успяват да свалят проруския президент Виктор Янукович, Москва незаконно анексира украинския полуостров Крим и започва да подкрепя сепаратистите в Донбас.

Освен украинския химн част от програмата на киевския симфоничен оркестър в сряда е и европейският химн „Ода на радостта“.

Маестро Герман Макаренко е сред най-известните съвременни украински диригенти в света. Дирижирал е в десетки държави, сред които Франция, Чехия, САЩ, Италия, Китай. Отличен е със званието „Артист на ЮНЕСКО за мир“ през 2016 г. за дългогодишните си усилия да популяризира украинската култура по света, както и културите на различни държави и народи пред украинската публика.

Днес Макаренко иска мирът да се върне в неговата страна.

„Искаме да подкрепим нашия президент Володимир Зеленски, който призова, призовава и ще призовава всички правителства по света да спрат войната в Украйна“, казва Макаренко.

От 70-те музиканти в симфоничния оркестър диригентът е успял да събере само 20 в сряда. Останалите са напуснали града или участват в отбраната. Въпреки това обаче решава да осъществи концерта, който е под надслов „Свободно небе“.

Концетът в Киев на 9 март

По-рано украинският президент Зеленски поиска НАТО да установи зона, забранена за полети над Украйна. Според него така руските самолети няма да могат да бомбардират страната. Алиансът отказва, защото се опасява от ескалация на конфликта с Русия.

Макаренко завършва Киевската консерватория и започва кариерата си в Украинския национален оперен и балетен театър „Тарас Шевченко“. През годините гостува в редица европейски и американски оперни театри. Има докторски степени по изкуство и по философия и преподава в Украйна, САЩ и Китай. Сред най-значимите произведения в репертоара на диригента са „Фауст“ на Шарл Гуно, „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини, „Дон Жуан“ на Моцарт, „Евгений Онегин“ на Чайковски, както и балетите „Лебедово езеро“ на Чайковски, „Болеро“ на Равел и „Жизел“ на Адолф Адан.

Сред най-значимите му проекти са „Концерт премиера“, който включва автентични музикални произведения от десетки държави, и „Моята Украйна“, който представя фрагменти от украински композитори и образци на украинското музикално наследство.

И докато в Украйна падат бомби, а край столицата Киев се водят сражения, Герман Макаренко отправя посланието си за мир именно с това, в което е най-добър – музиката.

Герман Макаренко в Киев на 9 март