"Не може да поемаме риск." Правителството започва запасяване със зърно

Премиерът Кирил Петков по време на парламентарното заседание във вторник, 8 март 2022.

Правителството планира да изкупи 1.5 млн. тона зърно от българските производители. Покупката трябва да започне още тази седмица и ще е на пазарни цени. Това каза във вторник в парламента премиерът Кирил Петков.

По-рано миналата седмица стана ясно, че България планира да увеличи житните си резерви. Новината дойде на фона на руската инвазия в Украйна и опасения от възможни трусове на зърнения пазар. По данни на Ройтерс изнасяната от Украйна и Русия пшеница се равнява на около 30% от световния експорт на зърно.

Във вторник Кирил Петков съобщи, че планираното количество от 1.5 млн. тона пшеница ще бъде съхранявано в складовете на държавния резерв. Целта на покупката е да се гарантират нуждите на населението за година напред, посочи Петков.

"Както видяхме всички, имаше опасност от няколко инцидента в Украйна, включително и със запалване на сграда в тяхна АЕЦ. Беше административна сграда, нямаше опасност от радиация, но тогава решихме, че не може да поемаме риск във връзка с количествата зърно, които България има", обясни решението на кабинета Петков.

Вижте също Войната: ЕС ще даде 35 млрд. евро заем на Украйна с приходи от замразени руски активи

Той отрече правителството да е забранило износа на пшеница, докато не бъде завършена планираната покупка. Именно такива опасения изразиха по-рано през седмицата български зърнопроизводители. Обявените от държавата 1,5 млн. тона зърно представляват половината от количеството, което все още е в силозите, съобщиха от бранша.

През изминалата седмица цената на пшеницата достигна рекордни стойности на борсата. Във вторник ръководителят на Световната програма по прехраната (WFP) Дейвид Бийзли предупреди, че войната в Украйна може да доведе до покачване на цените на храните в глобален мащаб, което да има катастрофално въздействие върху най-бедните държави в света.

"Точно когато си помислиш, че адът на земята не може да стане по-зле, той става", коментира Брийзли, цитиран от Би Би Си.

Освен основни износители на пшеница Русия и Украйна произвеждат и около половината от всички слънчогледови продукти в световен мащаб. Украйна е ключов износител и на царевица.

Вижте също "Като в клещи". Как България помогна на Путин срещу Украйна