Патриарх Кирил обясни войната с протеста на Донбас срещу "гей-парадите"

Патриарх Кирил (вляво)и президентът Путин (вдясно) по време на церемонията, с която Русия отбеляза 1030 години от покръстването си, 28 юли 2018 г.

Руският патриарх Кирил косвено подкрепи руската военна агресия в Украйна. Той направи това по време на литургия за неделята на всеопрощението, отбелязана в православния свят на 6 март.

По думите му украинският източен регион Донбас 8 години се е борил срещу натрапването на западноевропейски ценности и точно по тази причина е бил подлаган на "унищожение". Затова сега Русия е предприела мерки да защити хората там.

Вижте също Русия превзе АЕЦ, обкръжи Мариупол, обстрелва Чернигов. Киев и Харков устояват

Донбас е район в Украйна, част от който беше превзет от проруски сепаратисти още през 2014 г. Оттогава украинските власти нямат достъп до тази територия. На 21 февруари Русия призна завзетите земи за независими, а президентът Путин обяви, че Украйна от 8 години извършва "геноцид" срещу местното население, което трябва да бъде освободено от "нацисткия режим" в Киев.

На 24 февруари 2022 Русия нападна едновременно над 20 града в източна и западна Украйна.

В неделя патриарх Кирил съобщи, че в завзетите територии на Донбас хората "принципно не приемат така наречените ценности, предлагани днес от онези, които претендират за световна власт".

"Точно изискването към много хора да провеждат гей-паради е тестът за лоялност към същия този могъщ свят", каза още патриархът и добави, че "около тази тема днес се води реална война".

С израза "претенции за световна власт" Москва определя САЩ.

С израза "натрапени ценности" Москва определя правата на човека, които са в основата на американската и европейската демокрации.

Вижте също Как Путин обясни нападението срещу Украйна с гняв срещу САЩ

Патриарх Кирил говореше не за операция или война в Украйна, а единствено за района на Донбас. Той каза, че срещу населението в този район е протичало "изтребление" в продължение на 8 години.

Населението и на Русия, и на Украйна в мнозинството си е православно.

Православните руснаци "не могат да не бъдат" заедно с братята си от Донбас, каза в неделя патриархът. Той призова всички да се молят за мир и добави: "Ние встъпихме в борба, която има не физическо, а метафизическо значение".

Руската православна църква не е единодушна по въпроса за войната в Украйна. Някои нейни представители подписаха открито писмо с призив за мир, други подкрепят Кремъл, а Украинската православна църква към Московския патриархат осъди войната, като нарече действията на президента Путин "братоубийствени".

Украинският президент Володимир Зеленский също говори в неделята на всеопрощението. "Ние няма да простим стотиците жертви, хилядите страдания. И Бог няма да прости. Нито днес, нито утре, никога. И вместо Прошка, ще има Съден ден", каза той.

Военната агресия на Русия срещу Украйна продължава 12-и ден. Досега тя е довела до 1 млн. и половина бежанци, хиляди жертви и разрушения на десетки жилищни сгради и цивилни обекти в източната част на страната.

Вижте също "Спирането на огъня беше лъжа". Ракетите се увеличават, а пътищата за евакуация стават по-малко