Русия блокира достъпа до независими медии, Фейсбук и Туитър и криминализира "фалшивите новини" за войната

Сайтовете на Радио Свободна Европа/Радио Свобода в Русия са сред блокираните от руските регулатори

Руският медиен регулатор Роскомнадзор обяви, че е „ограничил“ достъпа до уебсайтовете на независими медии в страната. Това е поредната стъпка в опита на Русия да ограничи информацията за войната в Украйна.

В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на „военна операция“ в Донбас. Руските войски нападнаха територията на Украйна от 3 точки – Беларус от север, Русия от изток и незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим от юг. Бяха завладени няколко големи украински градове, убити са хиляди руски и украински войници, а в последните дни руските атаки доведоха до смъртта и на стотици цивилни.

Вижте също Войната: Пожар в оръжеен склад в руската област Воронеж предизвика евакуация на местни жители

От четвърти март са блокирани множество сайтове на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, сайтовете на Би Би Си, Дойче веле, Фейсбук и Туитър. Блокирани са също и магазините за онлайн апликации на Гугъл и Епъл, пишат от организацията за наблюдение на интернет GlobalCheck. Част от сайтовете все още са достъпни за абонати на Ростелеком, отбелязват от GlobalCheck.
Сред блокираните медии е още независимият сайт „Медуза“. В страната вече затвориха други независими медии като „Ехото на Москва“ и телевизията „Дъжд“.

Остава неясно защо са били блокирани и социалните мрежи и магазините за апликации. От месеци Кремъл започна множество спорове с тях по отношение на начина, по който се обработва информацията на потребителите.

От седмица руското правителство отправя заплахи за затваряне към Свободна Европа и други медии заради отразяването на войната, която Русия започна в Украйна. Преди дни Роскомнадзор изпрати съобщение до руската редакция на Свободна Европа – Радио Свобода. В него регулаторът твърдеше, че медията „разпространява умишлено фалшива информация за т.нар. атака на Русия срещу Украйна“ по начин, по който „се всява паника сред хората“.

Вижте също "Най-срамният и ужасен ден". Кремъл отвърна с масови арести на антивоенните протести в Русия 

Русия продължава да твърди, че провежда „специална операция“, която е за защита на местното рускоговорящо население и цели „демилитаризация и денацификация“ на Украйна.

В същото време комисия в долната камара на руския парламент одобри законодателна промяна, с която се криминализира разпространението на „фалшиви новини“ във връзка с военните действия. Очаква се поправката да бъде добавена в отделен член в Наказателния кодекс на страната, с който „да се предотврати дискредитирането на въоръжените сили на Руската федерация по време на техните операции, които целят да защитят интересите на Руската федерация и нейните граждани, запазването на международния мир и сигурността“.

Предвиждат се наказания с до 10 години затвор, а нарушения, които имат „сериозни последици“, се наказват с 15 години лишаване от свобода. Очаква се промените да бъдат обсъждани и евентуално гласувани в петък.

Вижте също "Той звучи като откачен". Има ли здрав разум зад решенията на Путин