Митрофанова сравни Освобождението на България с нахлуването в Украйна

Елеонора Митрофанова

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова поздрави българския народ по случай националния празник и ползва случая да посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на руско-турската освободителна война.

Елеонора Митрофанова се обръща към българите с видео обръщение на страницата на посолството във фейсбук. Тя прави това, въпреки че през седмицата обяви, че мисията се прехвърля Telegram, заради “информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги”, заради което МВнР поиска извинение.

Това е наш общ празник, заявява Митрофанова. След което прави кратък преглед на руско-турската война от края на 19-ти век, довела на Освобождението. Акцент Митрофанова поставя върху “освобождаването на православните братя”.

Ехото на тази война оттеква и днес, смята дипломатката. След което прави преход към “операцията на Русия в Донбас”.

По думите на посланичката военните действия на Москва в Украйна в момента се възприемат от повечето от нейните сънародници по същия начин – "като справедлива, отдавна закъсняла акция за защита на народа на Донбас от нацисткия киевски режим, който в продължение на 8 години безразборно убиваше цивилни граждани”.

"На този ден бих искала да насърча българските граждани да се замислят и да погледнат на събитията, които се случват в Украйна, с поглед, който не е замъглен от антируската пропаганда", каза още Митрофанова в поздравителното видео по повод 3 март.

На 3 март преди 144 години България се освобождава от турско робство благодарение на изхода от руско-турската война. В последвалите десетилетия Русия се схваща като освободителка на българския народ от голяма част от населението.

В момента официалната кремълска позиция е, че войната в Украйна представлява "освобождаване", отнесено към два сепаратистки района, подкрепяни от Москва.

В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви началото на „военна операция“ в Донбас. Той призовава украинските войници в Източна Украйна да свалят оръжията и да се върнат по домовете си. Руските войски нападнаха територията на Украйна от 3 точки – Беларус от север, Русия от изток и анексираният през 2014 г. полуостров Крим от юг.

Вижте също София гони двама руски дипломати и се възмути от "обидни квалификации и внушения"