"Ще продължаваме преговорите". Украйна и Русия се разбраха за втора среща помежду си

Членовете на двете делегации по време на срещата им в Беларус

Преговорите между Украйна и Русия, които се проведоха в понеделник в Беларус, приключиха. Делегациите на двете страни се отправиха за консултации към Киев и Москва преди провеждането на втори рунд на преговори.

„Постигнахме съгласие, че ще продължаваме с преговорите“, каза лидерът на руската делегация Владимир Медински.

Вижте също Войната: ЕС ще даде 35 млрд. евро заем на Украйна с приходи от замразени руски активи

Преди началото на срещата украинската делегация беше съобщила, че ще иска незабавно прекратяване на огъня и изтеглянето на руските войници от Украйна.

Малко преди началото на преговорите десетки цивилни бяха убити, а стотици други бяха ранени при ракетен обстрел в източния украински град Харков. Беше съобщено и за бомбардировка на жилищни райони срещу намиращия се непосредствено до беларуската граница град Чернигов.

По-рано в понеделник Володимир Зеленски призова руските войски да оставят оръжията си и поиска ЕС "незабавно" да предостави на Украйна членство в блока. По думи на Медински Москва иска да постигне споразумение, което е в интерес и на двете страни.

Вижте също "Мамо, не исках да идвам". Украйна се опитва да открие роднините на падналите руски войници

По време на преговорите върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жосеп Борел заяви, че военната кампания на Русия „става все по-безскрупулна“. По време на пресконференция в Брюксел той каза още, че потокът от хора, които търсят спасение от войната, се увеличава все повече с всеки изминал ден.

„В тази ситуация нашата подкрепа към въоръжените сили на Украйна е ключова“, каза още Борел.

В ранните часове на 24 февруари Русия започна инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, съответно от Русия, Беларус и незаконно анексирания полуостров Крим. Агресията беше осъдена от демократичния свят, който наложи финансови санкции на Русия. Европейският съюз и редица други държави съобщиха, че ще изпратят военна помощ за Украйна.

В понеделник българският премиер Кирил Петков каза, че засега правителството не е вземало решение да изпрати оръжие за Киев.

Вижте също "Всеки тича от банкомат на банкомат". Санкциите вече засегнаха руснаците