Светът осъди нападението на Русия срещу Украйна

Снимки от последствията от атака срещу военен обект в Украйна

Лидери от десетки държави осъдиха нападението на Русия срещу Украйна. Те се обединяват около отговорността на Владимир Путин за създадената ситуация и декларират, че за Москва ще последват тежки санкции.

Вижте също Войната започна. Русия нападна Украйна

В ранните часове на 24 февруари Путин обяви „военна операция“ в Донбас. По данни, цитирани от световните агенции, руски войски проникват на украинска земя от териториите на Русия, Беларус и Крим. Руските военни започнаха бомбардировки срещу редица градове в страната. Вече се появиха информации и за първи жертви на военните удари.

Украйна вече скъса дипломатическите си отношения с Русия.

Ето какво казаха част от световните лидери:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски:

„Тази сутрин ще остане в историята, но тази история е абсолютно различна за нашата страна и за Русия. Скъсахме дипломатическите отношения с Русия. Украйна се защитава и няма да предаде свободата си, без значение какво мислят някои хора в Москва“.

Сцени от инвазията

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба:

„Путин започна пълномащабна инвазия срещу Украйна. Извършват се удари над мирни украински градове. Това е агресивна война. Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и ще спре Путин. Времето за действия е сега“.

Президентът на САЩ Джо Байдън:

„Президентът Путин избра войната, която ще доведе до катастрофални загуби на човешки животи и страдание. Само Русия е отговорна за смъртта и унищожението, което тази атака ще донесе. САЩ и техните съюзници и партньори ще отговорят по обединен и решителен начин. Светът ще държи Русия отговорна“.

Вижте също Банки, футбол, часовници. "Хапят" ли наистина първите санкции, наложени от САЩ на Русия

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

„Президентът Путин е отговорен за връщането на войната в Европа. Ще насочим стратегически санкции към руската икономика като блокираме техния достъп до ключови технологии и пазари. Ще отслабим Руската икономика и възможностите й да се модернизира“.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

„Това са едни от най-мрачните часове за Европа от времето на Втората световна война…ЕС ще отговори по-възможно най-силния начин и ще постигне съгласие за най-тежкия пакет от санкции, който някога е бил въвеждан“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон

Франция остро осъжда решението на Русия да започне война с Украйна. Русия трябва незабавно да прекрати военните си операции“.

Вижте също Войната: Байдън обяви нови 425 млн. долара помощ за Украйна

Външният министър на Германия Аналена Бербок

„Ще активираме пълен пакет от най-тежките санкции срещу Русия, ще заздравим нашата отбрана и тази на съюзниците ни“.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън

„Президентът Путин избра път на кръвопролитие и унищожение като започна непровокирана атака срещу Украйна“.

Вижте също Москва иска да смени властта в Киев и да завземе земя. Агресията в очите на експертите

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

„Това е сериозно посегателство над международното право и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност. Това е дълго планирано, умишлено нападение. Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност“.

Президентът на Полша Анджей Дуда

„Призовавам за прекратяването на военните операция и оставянето на Украйна на мира. Ще направя всичко възможно, за да може случващото се в Украйна да бъде спряно възможно най-скоро“.

Премиерът на България Кирил Петков

„Осъждаме остро, остро, действията на Руската федерация. Това е недопустимо и България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори с един глас с ЕС и НАТО“.

Говорител на външното министерство на Китай

„Случаят в Украйна е сложен в историческите си корени…това, което виждаме днес е взаимодействие на комплексни фактори…Все още се надяваме, че замесените страни няма да затворят вратата към мира, а вместо това ще започнат диалог и консултации, за да предотвратят ситуацията от допълнителна ескалация“.

Вижте също Очертани граници, но не съвсем. Какво точно призна Путин в Източна Украйна