Русия е отговорна за кибератаката срещу Украйна според Вашингтон и Лондон

Главният киберслужител на Белия дом Ан Нойбергер даде пресконференция на 18 февруари 2022 г.

Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че стои зад кибератаките на 15 февруари срещу украинското министерство на отбраната и банковата система на страната.

Тогава най-малко 10 украински уебсайта спряха да работят поради DDOS атаки. Сред тях бяха порталът на Министерството на отбраната, страниците на Министерството на външните работи, Министерството на културата и двете най-големи държавни банки в Украйна.

Ан Нойбергер, която е главният съветник по въпросите за кибер-сигурността в Белия дом, каза пред репортери на 18 февруари, че руското правителство е отговорно за атаките. По думите й САЩ са решили бързо да оповестят информацията заради неотложността на ситуациятасъс засилващите се притеснения за предстояща атака на Украйна.

Вижте също "Путин е взел решение да нападне". Целта е Киев, каза Байдън

Американски експерти са получили данни, според които инфраструктура, свързана с руското военно разузнаване ГРУ, „е била видяна да предава големи обеми данни до базирани в Украйна IP адреси и домейни“, каза Нойбергер.

Паралелно със съобщението на Вашингтон официални лица във Великобритания казаха, че ГРУ "почти със сигурност е замесено" в атаката, която залива конкретни уебсайтове с огромно количество данни.

Американски и западни власти и експерти отдавна обвиняват Русия за поредица от хакерски действия през последните години, било то от подкрепяни от държавата или частни престъпни групи. Кремъл отрича каквото и да било участие на държавата.

Вижте също Проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха пълна мобилизация