НАТО одобри изпращането на батальон в Румъния. Обмисля се повишаване на присъствието по източния фланг

Йенс Столтенберг по време на пресконференция в централата на НАТО.

Министрите на отбраната на страните от НАТО одобриха изпращането на батальон в Румъния, а до няколко седмици Алиансът ще реши дали да създаде и изпрати нови бойни групи в Централна и Югоизточна Европа. Това стана ясно на пресконференция на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той говори от централата на НАТО в Брюксел, след началото на двудневна работна среща на министрите на отбраната на страните от пакта.

"НАТО остава в готовност за диалог с Москва, все още не е късно Русия да отстъпи от пропастта на конфликта", добави Столтенберг по повод напрежението около границата с Украйна.

Ръководителят на НАТО коментира още, че Алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа”.

"Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", коментира Столтенберг.

Той подкрепи идеята за изпращенто на френски батальон в Румъния, но от думите му се разбра, че подробности по темата ще има след седмица.

Столтенберг каза също, че Алиансът не е заплаха за Русия. "Нямаме намерение да разполагаме нападателни системи в Украйна”, допълни той.

По неговите думи руската страна е поставила ултиматум с действията си и е отправила заплахи към чужди държави. Затова в отрбанителен план увеличаваме присъствието на изток и обмисляме да го повишим допълнително и дългосрочно, поясни Столтенберг.

По-рано през деня и САЩ, и НАТО се усъмниха в руските войски се изтеглят от границата с Украйна, както съобщи преди ден Министерството на отбраната на Руската федерация. Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък коментира, че изтегляне не се забелязва.

Вижте също Западът все още има съмнения, че руските войски се изтеглят от границата с Украйна

По време на срещата се е събрала и Групата за ядрено планиране на алианса. Тя има същите правомощия по отношение на ядрената политика като Северноатлантическия съвет. Министрите са обсъдили модернизирането на ядрените арсенали на Русия и Китай, както и риска от разпространението на атомно оръжие.

Министрите на отбраната разпространиха декларация, в която призовават Русия да избере пътя на дипломацията и да изтегли незабавно войските си от Украйна съгласно своите международни задължения. В изявлението се съдържа предупреждение, че страните членки строго се придържат към член 5 и са готови да се защитават взаимно при необходимост.

Вижте също Руската версия. Как Москва обяснява това, което става около Украйна