Ще има ли престъпници на полицейския протест? Кабинетът каза “да”, после се опроверга

Бойко Рашков

Има данни, че криминално проявени лица се готвят да участват в насрочения за уикенда полицейски протест. Това съобщи в сряда говорителката на правителството Лена Бориславова пред журналисти. Малко по-късно същия ден вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че е “станала грешка” и провокации на полицейския протест не се очакват.

Всичко започна в сряда около обяд, когато след заседание на Минисетрския съвет, говорителката на кабинета Лена Бориславова даде брифинг за журналисти. По думите ѝ министърът на вътрешните работи е докладвал пред правителството, че лица от криминалния контингент се готвят да участват в подготвяните за събота протести на синдикатите в МВР и пожарната. Бориславова съобщи, че част от тези лица са добре познати на МВР като купувачи на гласове.

Протестите на полицаи и пожарникари са с искане за 20% увеличение на заплатите в сектора.

Според Бориславова въпреки, че правителството вече е влязло в диалог с протестиращите, представители на криминалния контингент съдействат за разрастването на предстоящите демонстрации. Говорителката на правителството коментира, че в тази организация се е включило и “поне едно от лицата от списъка на премиера Кирил Петков”.

Бориславова има предвид списъка от 19 души, които министър-председателят предаде на прокуратурата. Той се състои от известни личности, за които според премиера има публични съмнения за участие в корупционни схеми.

"Поне за едно от лицата, които са на списъка от 19 човека, които разпространи премиерът и предостави на прокуратурата, също има данни, че съдейства за организирането на по-масови протести, въпреки течащия диалог с правителството и работата по отразяване на тези [полицейските] искания”, каза Бориславова.

На казаното от правителствената говорителка реагираха от синдиката “Огнеборец”. Оттам посочиха, че не разполагат с подобна информация. Председателят на синдиката Венцислав Станков увери, че на самия протест ще има мерки за контрол.

Малко по-късно през деня вътрешният министър Бойко Рашков опроверга информацията. Той обясни, че е “станало объркване”. По думите му на протеста на синдикатите в МВР в събота не се очакват провокации. Подозрения за такива има за друг протест, който ще се проведе в сряда, каза Рашков.

За сряда е насрочена демонстрация на партия “Възраждане”. Тя е обявена като протест срещу зеления сертификат и ценовия шок.

“Нямаме никакви опасения, че на протеста, който се планира от синдиката на МВР, ще има действия, които ще застрашат обществения ред. Това е изключено. Станала е грешка. Грешки и лапсуси стават”, коментира вътрешният министър.

Вижте също Полицаи и пожарникари излизат на протест заради бюджета на МВР