За втечнен газ и ядрено гориво. Василев, Николов и шефове на енергийни дружества са на визита в САЩ

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Заместник-министър председателят и министър на финансите Асен Василев е на работно посещение във Вашингтон, начело на делегация, в която са включени министърът на енергетиката Александър Николов и представители на ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Делегацията ще проведе срещи в Белия дом, както и с редица представители на американската администрация, а основна тема ще бъдат енергийната диверсификация и ефективност, зелените технологии и климатичните промени, съобщава правителствената пресслужба.

Посещението на българската делегация идва на фона на рекордното повишаване на цените за енергия и горива и по-конкретно на природен газ в последните месеци. Една от основните цели, които правителството на Кирил Петков си постави, е свързана с диверсифицирането на източниците на природен газ. България е от страните в ЕС, които почти изцяло зависят от доставките на синьо гориво от Русия.

Малко по-късно от посолството на САЩ в България съобщиха, че посланик Херо Мустафа също ще бъде част от делегацията.

„Съединените щати и България си партнират за разширяване на възможностите за България да получи достъп до модерни технологии и разнообразие от енергийни ресурси“ - каза посланик Мустафа. „Това посещение подчертава ангажимента на администрацията на президента Байдън към енергийната сигурност и устойчивост на Европа“, се казва още в съобщението.

Вижте също По-евтин газ има, няма как да дойде. Как връзката с Гърция пак остана за догодина

Пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че ще бъдат проведени срещи и с представители на американския бизнес, търговски и енергийни организации.

От информацията от посолството на САЩ става ясно, че сред компаниите, които ще бъдат посетени от българската делегация,е „Уестингхаус“. С нея ще бъде обсъдена възможността за алтернатива на доставките за ядрено гориво за България.

Министърът на енергетиката Николов ще посети допълнително Питсбърг, Хюстън и Далас.

Трите града се намират в двата щата, в които се добиват най-големи количества природен газ на територията на САЩ – Тексас и Пенсилвания.

„Срещите в Хюстън и Далас ще помогнат на България да проучи възможности за диверсификация на доставките на газ“, се казва в съобщението, изпратено от американското посолство.

Вижте също "Координирана атака срещу националния интерес". Енергийният министър отхвърли обвиненията към "Булгаргаз"

Сред най-сериозните опасения за ЕС и в частност за България, са потенциалните действия на Москва около евентуалното спиране или намаляване на доставките на газ. Българското правителство вече заяви, че основното притеснение за страната около тази криза е свързано именно със сектор енергетика и доставките на синьо гориво от Русия.

Освен с „Газпром“ България има сключен договор с Азербайджан за доставка на близо 1/3 от потребявания от страната природен газ на цени, по-ниски от тези, които предлага руския доставчик. Проблемът е, че все още не е завършена ключовата газова връзка между Комотини и Стара Загора, по която трябва да пристигат доставките. По данни на правителството към днешна дата до страната достига едва една трета от договореното количество.

Вижте също По-бавната тръба. Защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години

Другият вариант за алтернативна доставка на гориво, за който представителите на правителството многократно споменават, е свързан с доставката на втечнен газ от САЩ. В края на януари стана ясно, че терминалът за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, в който България има участие, ще заработи с година по-късно от предвиденото – до края на 2023 г.

Откакто дойде на власт новото правителство предприе редица рокади в енергийния сектор като първо смени ръководството на държавната „Булгаргаз“, а малко по-късно назначи нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и намали състава ѝ.

Заради промените в „Булгаргаз“, представители на опозицията и БСП обвиниха правителството в подготовка на лобистки действия в полза на „посредници“ и в ущърб на държавата.

Вижте също "Безумни действия" и сянката на Русия. Какво се случва с държавния доставчик "Булгаргаз"