Радев потвърди, че доставката на изтребителите F-16 ще се забави с неопределено време

Първоначално договорът предвиждаше изтребителите ще бъдат доставени до 2023 г.

Доставката на изтребителите F-16 ще се забави, но продължава да не е ясно с колко време. Това потвърди президентът Румен Радев, след като изслуша представения от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов "Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021".

Първоначалната информация за забавянето дойде във вторник. Тогава министърът на отбраната Стефан Янев съобщи, че е бил уведомен от фирмата производител, че доставката на 8-те изтребителя F-16 Block 70 ще закъснее. В сряда той се срещна и лично с представители на компанията.

"Има вече информация, че ще има закъснение и то не е малко", потвърди в четвъртък президентът Румен Радев. "Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили, поставя на изпитание личния състав", каза още Радев.

По думите му вследствие на забавянето е възможно България да не може да охранява сама своето въздушно пространство, "което е въздушно пространство на НАТО". На въпрос с колко точно ще закъснее доставката президентът каза, че отговор трябва да даде Бойко Борисов и неговото правителство, тъй като те са сключили договора за покупката. Стефан Янев също потвърди, че не е ясен срокът на забавянето.

В отговор от ГЕРБ предложиха в случай на закъснение правителството да поиска от САЩ помощ при организацията на "еър полисинг" (охрана на въздушното пространство).

Сделката за F-16 беше одобрена от Народното събрание през лятото на 2019 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Тогава те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, оспорващ високата цена на изтребителите и липсата на национален консенсус за покупката.

Преди това парламентът промени държавния бюджет, за да увеличи разходите, като бюджетният дефицит скочи от 400 млн. на 2.228 млрд. лева. Около месец по-късно България преведе и цялата сума от 1.256 милиарда долара за закупуването на новите изтребители. Първоначално договорът предвиждаше изтребителите ще бъдат доставени до 2023 г.

Вижте също Президентът Радев наложи вето на договора със САЩ за изтребители F-16