Брюксел подготвя "строги санкции", в случай че Русия атакува Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз е съставил "стабилен и изчерпателен" списък със санкции срещу Москва, който ще бъде приложен ако Русия нахлуе в Украйна. Това каза в петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В момента около 100 000 руски войници са събрани близо до украинската граница. Западните държави смятат, че това е подготовка за нападение, докато руският президент Владимир Путин отрича да има такива планове. В същото време Кремъл настоява европейските държави и САЩ да дадат гаранции за сигурността в региона, включително и обещанието, че Киев никога няма да бъде приет в НАТО.

Заради увеличаващото се напрежение през последните няколко месеца тече интензивна дипломация, като лидерите на САЩ, Турция, Франция, Великобритания и други страни провеждат чести срещи и разговори с лидерите на Украйна и Русия.

Вижте също Украйна определи струпването на руски войски като "недостатъчно" за пълномащабна война

"Подготвихме стабилен и изчерпателен пакет от финансови и икономически санкции", каза фон дер Лайен в интервю за вестниците Handeslblatt и Les Echos. По думите ѝ те включват "ограничаване на достъпа до чужд капитал" и "контрол на износа, особено на технически стоки".

Фон дер Лайен каза още, че спорният газопровод Северен поток 2 за Балтийско море също е част от пакета от санкции. Дали газопроводът може да влезе в експлоатация зависи "от поведението на Русия", каза тя.

"Хора, близки до Путин и олигарси, разбира се, биха могли да бъдат засегнати чувствително", поясни фон дер Лайен.

Вижте също "Няма да има къде да се скрият". Великобритания подготвя нови санкции за руските олигарси заради Украйна

На 3 февруари френският президент Еманюел Макрон разговаря по телефона както с Путин, така и с украинския президент Владимир Зеленски. Впоследствие той обяви, че ще пътува до Русия на 7 февруари и до Украйна на 8 февруари. Макрон ще обсъди ситуацията в Украйна с двамата лидери, каза Елисейският дворец в изявление от 4 февруари.

В четвъртък на посещение в Киев беше турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който предложи да е посредник между Киев и Москва с цел деескалиране на ситуацията. Предложението му беше приветствано от Зеленски.

Вижте също "Ще има висока цена". Германия предупреди за последици за "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна