Парламентът прие оставката на Цацаров. Той се връща в прокуратурата от 1 март 

Сотир Цацаров

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров няма да ръководи Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) от 1 март, след като парламентът прие оставката му в сряда.

Тогава той ще се върне като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура, след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет взе решение това да се случи веднага, след като влезе в сила освобождаването му от антикорупционната комисия.

Вижте също "Евтин политически пиар". Цацаров твърди, че е обявил оставка, преди да загуби достъпа си до тайни

Цацаров потвърди, че ще подаде оставка на 13 януари, а ден по-късно премиерът Кирил Петков съобщи пред медиите, че бившият главен прокурор е останал без достъп до класифицирана информация, защото се е провалил на проверката за надеждност.

От своя страна председателят на КПКОНПИ в оставка заяви в своя официална позиция, че това не е отговаря на истината, а ДАНС е отнела секретния му достъп под натиск от управляващите, ползвайки за претекст участието му в скандалния случай, станал известен като "ЦУМ-гейт".

Миналата седмица Цацаров беше изслушан от парламентарната антикорупционна комисия. Пред членовете ѝ той заяви, че е обявил пред лидерите на част от парламентарните сили и президента Румен Радев намерението си да подаде оставка дни преди ДАНС да отнеме достъпа му до класифицирана информация.

Вижте също Въпроси и отговори: Какво се случи с "ЦУМ-гейт" и защо го разбрахме чак сега

Тогава Цацаров определи като "евтин политически пиар" публично изразените от премиера съмнения, че шефът на КПКОНПИ е обявил, че освобождава поста си точно в деня преди да загуби секретния си достъп, защото е получил изпреварваща информация от службите. Като мотив за оставката си той посочи, че иска да запази достойнството си и да спре политическите упражнения с името си.

Решението му стана факт, след като от новата управляваща коалиция неколкократно заявиха намерения за реформа в КПКОНПИ, която включва и прекратяване на мандата на настоящото ѝ ръководство.

Вижте също Новата борба с корупцията ще е без Цацаров. Какво планира бъдещата коалиция