"Нямам търпение да започна". Кристиан Ериксен и завръщането му в големия футбол 

Кристиан Ериксен с тренировъчен екип на Дания

Преди седем месеца и половина той се строполи на терена в Копенхаген по време на откриващия мач от група “Б” на Европейското първенство по футбол между Дания и Финландия и накара целия стадион да замлъкне ужасен.

Милиони телевизионни зрители по света изтръпнаха при вида на шокираните му съотборници, които го обградиха, за да го скрият от камерите и публиката, докато медицинският екип му прави сърдечен масаж. В този момент никой не знаеше дали звездата на датския национален отбор по футбол и италианския гранд Интер Кристиан Ериксен ще оживее.

За щастие малко по-късно Ериксен успокои феновете на футбола от болницата, че състоянието му е стабилизирано. Стана ясно, че той е претърпял сърдечен арест и ще трябва да му бъде имплантиран кардиовертер дефибрилатор, за да продължи да живее нормално. Това обаче постави на карта кариерата му на професионален футболист.

Интер прекрати договора си с датчанина, тъй като правилата в Серия А не позволяват в нея да играят футболисти с такъв имплант. Затова 29-годишният Кристиан беше принуден да продължи да преследва сам мечтата си - завръщане на най-високото ниво в професионалния футбол. Там където той играеше повече от десетилетие преди драмата в Копенхаген.

Съотборниците на Ериксен го обграждат, докато медицинският екип му прави сърдечен масаж, 12 юни 2021 г.

И той го направи - в последния ден от зимния трансферен прозорец в Англия лондонският клуб Брентфорд обяви, че е подписал договор с Ериксен до края на настоящия сезон с опция за продължаването му с още една година.

Привличането му там беше повече от символично - Кристиан прекара шест години и половина в английската столица, докато защитаваше цветовете на Тотнъм, преди да премине в Интер през 2020 г. Наред с това, в Брентфорд Ериксен се събра със съотборниците си от датския национален отбор Кристиан Норгор и Матиас Йенсен, както и с бившия си треньор в националния отбор на Дания до 17 години - Томас Франк.

За да стане възможно това, Кристиан самостоятелно поддържаше форма заедно с отбора на Аякс, с който спечели три титли на Нидерландия между 2011 и 2013 г. Присъединявайки се към Брентфорд, датчанинът ще стане първият играч, който се състезава в английската Висша лига с подобен пейсмейкър.

“Измина време, откакто го водих за последно, и оттогава се случиха много неща. Кристиан беше на 16 по онова време и се превърна в един от най-добрите полузащитници, играли някога във Висшата лига. Той спечели и трофеи в Европа и се превърна в звездата на датския национален отбор. Възползвахме се от невероятна възможност да привлечем играч от световна класа в Брентфорд“, коментира по повод привличането му треньорът Томас Франк пред клубния сайт.

“Нямам търпение да започна и се надявам да ви видя много скоро”, обърна се самият Ериксен към феновете на “пчеличките” в кратко видео, публикувано в профила на клуба в Туитър.

Датският полузащитник дебютира за националния си отбор през март 2010 г., превръщайки се в най-младия играч на проведеното по-късно същата година Световно първенство в Южна Африка. През следващата година беше обявен за най-добрия футболист в Дания, талант на годината в Нидерландия и носител на наградата “Марко ван Бастен” в Аякс.

Спечели с отбора от Амстердам три поредни титли в нидерландската Ередивизия, преди да премине в Тотнъм през 2013 г. Още през следващия сезон беше обявен за играч на годината на лондонския клуб, а през 2015 г. за трети път стана най-добрият футболист в родината си.

Вижте също Симон Кяер – капитанът, който спечели сърцата на всички