"Контролът над големия бизнес изисква цялостна държавна политика". Имало ли е политически чадър над "Лукойл"?

Мартин Димитров, председател на Комисията по икономическа политика в НС

Контролът на данъчната администрация трябва да се фокусира върху големите компании и зад това решение трябва да застане цялата държавна администрация. Това каза за Свободна Европа председателят на Комисията по икономическа политика към парламента Мартин Димитров („Демократична България“).

„Данъчната администрация, ако не получава политическа подкрепа от което и да било правителство, и от който и да било парламент, тя предпочита да гони малките фирми, защото е по-безопасно, по-спокойно“, каза Димитров.

Той коментира бездействието на държавните органи по повод неплащането на корпоративен данък от страна на „Лукойл“ в продължение на 15 години. „През тези години държавата и съответните контролни органи предпочитаха да гонят малките търговци и дребния и среден бизнес, а големият бизнес оставаше извън интереса на контролните органи“, каза Димитров.

Вижте също Изчезналият милиард. Как руската "Лукойл" не плаща данък печалба в България

Според него данъчната администрация трябва да сравнява финансовите резултати на подобни компании в сравними страни. „И ако в други страни резултатът е печалба, а тук е загуба, това би трябвало да е основание за по-детайлна проверка“, каза Димитров. По думите му законодателната база е факт, но не се използва достатъчно.

Руският енергиен гигант „Лукойл“ има бизнес с милиарди левове приходи в България, но работи на загуба и не плаща данък печалба. Това се случва през последните 15 години пред очите на държавата. Парите, спечелени в България, отиват в Русия.

Your browser doesn’t support HTML5

Защо най-голямата рафинерия в България е на загуба

За последните 15 години рафинерията е отчела приходи от над 80 млрд. лева. Почти всяка година компанията приключва с финансова загуба. За 2020 г. тя е над половин милиард лева.

В последните месеци финансовият министър Асен Василев и шефът на приходната агенция Румен Спецов за първи път заговориха за проблема, който трябва да бъде решен.

В края на декември беше съобщено, че е имало среща между премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев и вицепрезидента и изпълнителен директор на „Лукойл“ Вадим Воробьов. Няма публична информация за резултатите от разговорите.