За щерки, зетьове и приятели. Скритите палати на Първия

Your browser doesn’t support HTML5

Nazarbaev loop

Той управляваше една от най-големите страни в света в продължение на 30 години. Богатството му е пословично, но хората продължават да се изненадват от мащаба на разточителството.

През далечната 2001 г. властите в Казахстан обявиха, че планират да построят обществен парк с различни съоръжения в покрайнините на Алмати, бившата столица и най-голям град в страната.

За целта общината отдаде 61 хектара площ, която се намира в близост до един от най-елитните квартали в града. Паркът трябваше да носи името „21 век“.

Близо десетилетие по-късно през 2011 г. паркът официално беше открит. Тогава обаче той вече имаше друго име – „Паркът на първия президент на Република Казахстан“.

Разбира се, става въпрос за Нурсултан Назарбаев, които управляваше страната между 1989 и 2019 г. През януари хиляди хора в Казахстан излязоха на протести, които започнаха заради рязкото покачване на цените на горивата. Недоволството обхвана цялата страна, но най-тежките сблъсъци бяха именно в Алмати. Освен срещу цените на горивата, гражданите изразиха и недоволство и срещу това, че според тях Назарбаев все още реално управлява страната. Протестиращите поискаха и борба с корупцията, равенство на всички пред закона и край на репресиите.

Но да се върнем на парка.

През 2011 г. на входа му беше издигната и статуя на Назарбаев. По-интересното обаче се случва със земята, която е в съседство на парка. Разследване на казахстанската служба на Радио Свободна Европа разкри, че 135 хектара (1 хектар е 10 декара - б.р.), или два пъти по-голяма територия от тази на парка, са обградени с високи огради и плътни редици от дървета.

Кадър от дрон над заградените имения в Алмати.

Зад оградите и дърветата пък се крият множество луксозни имоти, които са собственост на Назарбаев, трите му дъщери, няколко свързани с него фирми, както и на две жени, близки до семейството.

Остава въпросът как Назарбаев се е сдобил с тази земя, която е била публична собственост.

Палати за щерките

Според публичните данни един от парцелите в имота е собственост на Дина Кулибаева – втората дъщеря на Назарбаев. Нейният имот граничи с голф клуб и санаториум, който официално е собственост на администрацията на президента на Казахстан.

Сателитни снимки показват три големи имения, свързани помежду си с път. През годините на терена се появяват и допълнителни постройки.

Кулибаева е собственик на имота от 2006 г., а мъжът й Тимур Кулибаев е регистриран, че живее там. По данни на Форбс Дина и Тимур Колибаеви притежават общо богатство в размер на 5,8 млрд. долара, което ги прави най-богатото семейство в Казахстан.

Вижте също Мистър Кемел. Как са натрупани руските имоти на президентското семейство на Казахстан

Съседи на Дина са третата дъщеря на Назарбаев – Алия Назарбаева, и съпругът ѝ Димаш Досанов. Техният имот от 2,8 хектара не е застроен. В него до 2019 г. има къща, но тя е разрушена, а впоследствие на мястото ѝ не се появява нищо ново.

Според регистрите следващите три имота, които имат обща площ от 6,5 хектара, са собственост на Дарига Назарбаева – най-възрастната дъщеря на бившия президент, която също е и народен представител.

В един от парцелите се строи имение от над 2300 м2, което е вписано като нейна собственост. До имота ѝ „малък“ парцел от 2,4 хектара е официално собственост на компанията DLS Group. Данни за компанията показват, че като неин единствен основател е била вписана Дарига Назарбаева.

Къщата на главата на семейството

Край имотите на трите сестри има голям парцел от 13 хектара, който е собственост на главата на семейството - самия Назарбаев. Официално обаче в регистъра площта на имота е „едва“ 6,5 хектара.

Сателитните снимки показват, че на територията на имота има една постройка, обградена с плътни редове дървета. Има и изкуствено езеро и тенис корт.

Вижте също Замъци, вили, апартаменти. Луксозните имоти в чужбина на семейството на лидера

Това, което е по-интересно, е, че през комунистическия период имотът е принадлежал на държавата. Тогава той е бил резиденция на първия секретар на Комунистическата партия в страната. Назарбаев се премества в нея през 1989 г., когато получава поста.

По време на президентството на Назарбаев парламентът гласува специален закон, който му даде правото да прехвърли държавната резиденция и дачата към личните си имоти в момента, в който спре да управлява.

Това обаче не е единственият имот, който президентът притежава в местността.

Построеното през 2018 г. имение.

Огромно ново имение беше построено в парцел от 8,5 хектара през 2018 г. Към имота са построени и две хеликоптерни площадки, по-малка дървена къща, както и градинско езеро.

Резиденцията официално е собственост на Дирекцията за управление на недвижимата собственост, която е основана от фонд, собственост на Назарбаев.

Всичко за роднините

Сред собствениците на имоти тук е и Корлан Шарибаева, за чиито баща – Крайрат, се смята, че е женен за Дарига Назарбаева.

Корлан Шарибаев беше председател на борда на държавния газов монополист на Казахстан – "КазТрансГаз". Той беше уволнен след началото на протестите през януари.

В богаташкият район, на около 2 км от държавния парк има имения и на други роднини на Назарбаев. Имот от 12,5 хектара, разделен на 15 отделни парцела, се подготвя за застрояване, а в един от парцелите вече кипи и строителна дейност.

Your browser doesn’t support HTML5

Дълбок джоб – голяма къща

В центъра на този имот се издига огромен дворец, към който има хеликоптерна площадка, детска площадка и ограден спортен терен.

Документите показват, че част от земята, включително и дворецът, са собственост на Асел Бахтяр-кизи. Тя е определяна за жена на племенника на Назарбаев Кайрат Сатубалду. Той също е един от най-богатите хора в Казахстан. През 2018 г. Форбс изчисли богатството му на 163 млн. долара. Негова фирма, регистрирана в Люксембург, пък има активи на стойност 266 млн. долара.

И една голяма корпорация

Според разследването на Радио Свободна Европа останалите 85 от общо 135 хектара бивша държавна земя сега са собственост на компанията „Алмали“. Тя е една от хиляди фирми, учредени в периода на началото на приватизацията в страната през 1990 г.

През 1998 г. Департаментът по икономика към президентството и правителството се трансформира в акционерното дружество „КХОЗУ“. Множество държавни компании, сгради и земя се прехвърлят към активите му. В тях попадат и ресторанти и детски градини.

Владимир Ни

Приближеният на Назарбаев Владимир Ни управлява компанията до смъртта си през 2010 г. Тогава „КХОЗУ“ е прекръстена на „Алмали“. Тя е свързана с офшорни компании, въпреки призивите на Назарбаев към населението да инвестира само в Казахстан.

Сред основателите на „Алмали“ е и милиардерът Владимир Жуманбаев, които е част от борда на директорите на живачния гигант „КазахМис“.

В парцела на „Алмали“ има 46 хектара земеделска земя, която е отдадена на Citic Orchard – компания, която се занимава с отглеждане на плодове и ядки. Тя пък е собственост на приближени на съпруга на втората дъщеря на Назарбаев – Тимур Кулибаев.

Въпросите на казахстанската служба на Радио Свободна Европа до Назарбаев и семейството му останаха без отговор.

Вижте също "Баща на народа" или диктатор? Кратка история на Нурсултан Назарбаев