"Показваш си сертификата, вижда се, че е валиден, влизаш". Защо в Европарламента работи, а в българския - не

В Европейския парламент се влиза със зелен сертификат. Изключение има само за 18 души.

И в четвъртък народните представители от “Възраждане” влязоха в Народното събрание, без да покажат задължителните за достъп до сградата зелени сертификати. В същото време представителите в Европейския парламент също са отишли на работа, но са показали зелените си сертификати.

Докато в сградата на парламента в София някои просто влизат, без да спазват гласуваното изискване, то в сградите на Европейския парламент в Брюксел и Страсбург никой не си помисля за това.

В София парламентарната група на "Възраждане" не вижда проблем в това, че всички останали депутати показват документ за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, а само те не. Не виждат проблем и в това, че във всички търговски обекти и обществени места гражданите влизат само срещу сертификат.

Причината е, че никой не ги спира.

“Последователни сме в позицията си срещу зеления сертификат. Искаме мярката да не важи за никого”, обясни вижданията си депутатката Искра Михайлова ("Възраждане") пред бТВ. По думите ѝ новите правила за влизане в сградите за парламента са неприложими.

Останалите народни представители обаче не виждат нищо притеснително или неприложимо в правилата. И ги спазват.

От 24 януари влизането в сградите на парламента трябва да бъде само след представяне на документ за ваксинация, преболедуване на коронавирус или отрицателен тест. Въпреки че част от групата на "Възраждане" е ваксинирана, партията твърди публично, че ваксините са "експериментална течност" и настоява изискването за документа да отпадне.

Вижте също "През вратата". Зеленият сертификат е за всички, но не и за някои депутати

Михайлова и колегите ѝ от “Възраждане” обаче не могат да бъдат санкционирани, въпреки че са единствените, които не се съобразяват с новото правило за влизане в парламента. Причината е, че в решението си Народното събрание не записа санкция за липсата на зелен сертификат.

Как е в Европарламента

В друга подобна институция, в която има български представители - Европейския парламент (ЕП), също няма записана санкция. Мярката там беше въведена не чрез гласуване, а чрез заповед на председателя на ЕП. Въпреки това по-голямата част от евродепутатите, както и гостите на Европейския парламент спазват изискването за зелен сертификат. Това разказват двама български евродепутати - Радан Кънев и Ангел Джамбазки, пред Свободна Европа.

“Ако нямаш зелен сертификат, не стигаш до пропуска на Европарламента”, разказа Кънев, който е част от групата на Европейската народна партия, избран от листата на "Демократична България".

“В ЕП има голямо фоайе, от което има три входа към самата сграда - за евродепутати, за асистенти и за граждани. Проверката е, преди да се стигне до влизане изобщо. Става още във фоайето”, обясни евродепутатът.

“Показваш си сертификата, вижда се, че е валиден, влизаш”, казва още Кънев. И допълва, че не е виждал колегите му да се оплакват.

Колегата му Ангел Джамбазки, от групата на консерваторите, избран от ВМРО, разказва, че по-голямата част от евродепутатите и влизащите в сградата на ЕП имат зелени сертификати и “си ги ползват”.

И Кънев, и Джамбазки отбелязват, че решението за изискването на документа не е вземано с гласуване, а със заповед на председателя на Европейския парламент.

Колко души влизат в ЕП без сертификат и защо

Както навсякъде недоволство има. Заповедта дори е обжалвана пред съд в Белгия от 18 евродепутати от различни групи. Причината, която те изтъкват, е, че с изискването за сертификата се нарушава правото им на труд. Ето защо тези 18 човека са получили разрешение да влизат в Европарламента без зелени сертификати. Срокът на разрешението е - до решаване на делото.

Така стигаме до сметката: от 700 човека, колкото са европейските парламентаристи, точно 18 влизат без нужния документ след специално получено разрешение за това.

Сравнявайки ситуациите, стигаме и до друг извод: за да влезеш без зелен сертификат в ЕП се иска специално разрешение, което стъпва на законова процедура по оспорването на документа. Докато в България не просто не се иска разрешение - изискването е декоративно и може спокойно да бъде заобиколено.

Изискването за зелен сертификат за достъп до Европейския парламент беше въведено месеци преди това да стане в България. Още есента на 2021 г. Народното събрание в България взе такова решение изрично, след като правителствените сгради бяха изключени от заповедите на министъра на здравеопазването, които определят ограниченията.

Вижте също "На салата ще те направя". Известен антиваксър остави няколко села без лекар