Спокойно е, прелитат снаряди

Те са двама фоторепортери с голям опит във военни конфликти. Сега са в източната част на Украйна и чакат. И разказват как опасенията от руска инвазия променят живота около тях.

Те се намират в Донбас. Това е районът в източната част на Украйна, контролиран от 2014 г. насам от подкрепяни от Москва сепаратисти. Съвсем близо са дo границата с Русия. А зад нея са струпани над 120 000 руски войници.

Анатолий Степанов и Андрий Дубчак обикалят района и все още имат време да разкажат какво виждат.

Анатолий Степанов - украински фоторепортер на свободна практика, който в момента се намира на фронтовата линия на неопределено място в източна Украйна.

Анатолий Степанов: По-тихо, отколкото в Киев

Усеща се, че на фронтовата линия е по-тихо, отколкото в Киев. Обикновено е така - колкото по-далеч от столицата и по-близо до фронта, толкова по-спокойно е.

Тук всеки знае какво трябва да прави. Няма нищо подобно на истерията, която виждате в медиите в момента. През последния месец наистина нищо не се е променило на фронтовата линия.

Украински военен пуши цигара в землянка на позиция в района на Луганск в Източна Украйна на 22 януари. До него е картечницата му.

Въпреки че тук като цяло е спокойно, в петък вечерта, на няколко километра от позицията, където бях с едни журналисти, се стигна до истинско сражение. Чуваха се 82-милиметрови минохвъргачки, тежка картечница Утьос и прелитащи снаряди за РПГ. Това продължи около 90 минути, но фронтовата линия като цяло е спокойна. Вероятно беше просто някакъв спор между двете страни.

Плакат на руския президент Владимир Путин, който е бил използван за мишена, на фронтовата украинска позиция в района на Луганск. Снимката е направена от Анатолий Степанов на 22 януари.

Наскоро бях с журналист и докато говорехме с няколко парашутисти, един офицер ни каза направо, че ако тази руска атака, за която се носи мълва, стигне до мястото на фронта, където сме, най-вероятно всички ще бъдем убити. Той каза, че войниците на фронта служат като щит, така че ще бъдат преодолени, но биха могли да спечелят време за следващата отбранителна линия.

Не съм мислил за план за бягство, ако започне атака. Моята работа е да снимам каквото и да се случи и смятам да остана тук на изток.

Украински войник върви в окоп в района на Луганск на 22 януари.

Предполагам, че има различни планове за атака, но се съмнявам, че дори Русия знае кой сценарий би използвала, ако изобщо възнамерява да използва такъв. От границата с Беларус до Киев са по-малко от 100 км.

През лятото имаше артилерийски атаки, но сега се използват предимно малки оръжия - малки неща. Войната в момента е като в летаргия.

Украинският фотожурналист Андрий Дубчак (вдясно), който основа проекта Donbas Frontliner Media и в момента работи близо до Мариупол, на югоизточния бряг на Украйна.

Андрий Дубчак: Настроението е различно

В момента на фронтовата се усеща спокойствие - само обичайните спорадични сражения, но настроението е различно от това преди няколко седмици, когато хората бяха много апатични към разговорите за инвазия.

Хората преди не вярваха, че е възможно. Те смятаха, че ситуацията е същата като струпването на подобни войски и военна техника през пролетта. Сега обаче и войниците, и цивилните определено са под влияние на слуховете за нападение. Трудно е да не бъдеш в час с всички новини онлайн и по телевизията.

Украински военнослужещи поднесоха цветя на паметника на жертвите на ракетна атака, при която загинаха 31 души в Мариупол на 24 януари седем години по-рано.

Наскоро снимах на пазара в Мариупол на същото място, което беше подложено на силен обстрел от ракетни системи "Град" през 2015 г., и някои жени започнаха да викат по мен. Това беше истинска изненада и показва напрежението, което хората изпитват в момента.

Стойността на гривната (валутата на Украйна - б.р.) също пада, а цената на бензина се покачва. Един войник ми каза, че е „уморен да чака“ руска инвазия и каза, че тя „по-скоро е в ход“. Той смяташе, че шансовете за пълномащабна война са около 50 на 50.

Млад украински войник близо до фронтовата линия на неизвестно място в Донецка област в Източна Украйна в началото на януари.

Гледах как чуждестранен журналист прави репортаж близо до контролно-пропускателен пункт в покрайнините на Мариупол. Той беше облечен с бронежилетка и с каска. Зад него вървяха цивилни по ежедневните си задачи и гледаха с интерес това „шоу”. За някои изглежда малко глупаво.

Знак, предупреждаващ за противопехотни мини, се вижда от превозно средство близо до фронтовата линия в Източна Украйна в началото на януари.

Имам много опит в статичните окопни войни, но честно казано нямам познания за бързо развиващи се конфликти. Ако настъпи инвазия, ще бъда толкова близо до битката, колкото се чувствам в безопасност, но кой знае какво означава това.

Наскоро един журналист попита войник близо до фронта: „Безопасно ли е тук?“ Войникът беше объркан от въпроса, след което се засмя на глас и отговори: „Това място е напълно несъвместимо с безопасността“.

Вижте също "Тръгнали са за Украйна". Какво знаят близките на мобилизираните руски войници