"Европейската сигурност е неделима". Външните министри на ЕС отхвърлиха исканията на Русия

"Понятия като "сфери на влияние" нямат място в 21-ви век", заявяват външните министри на ЕС в приет по време на срещата им в понеделник документ.

"Европейската сигурност е неделима и всяко предизвикателство към нейния ред засяга сигурността на Европейския съюз (ЕС) и на нейните страни членки."

Това се казва в документ, приет по време на заседанието на външните министри на ЕС в понеделник по повод ескалацията на напрежение заради струпването на руски войски по границата с Украйна. В срещата участва чрез видеоконферентна връзка и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

По рано в понеделник НАТО обяви, че съюзниците в Алианса изпращат допълнителни кораби и самолети в Източна Европа за подсилване на отбранителните сили в региона. Междувременно по информация на Ню Йорк Таймс президентът на САЩ Джо Байдън обмисля план за разширяване на американското военно присъствие на Стария континент.

Вижте също НАТО изпраща кораби и самолети за подсилване на отбраната на Източна Европа

На този фон външните министри на ЕС отхвърлиха исканията на Русия за спиране на разширяването на НАТО и връщане към границите на Алианса отпреди 1997 г.

В петък външното министерство в Москва уточни, че това включва изтегляне на съюзническите войски и съоръжения от България и Румъния, които се присъединиха през 2004 г. Това искане обаче категорично беше отхвърлено както от управляващите в София и Букурещ, така и от НАТО.

"Понятия като "сфери на влияние" нямат място в 21-ви век", заявяват външните министри на ЕС в приетия по време на срещата им в понеделник документ, предаде БНР.

Вижте също Ню Йорк Таймс: Байдън обмисля разширяване на военното присъствие на САЩ в Европа

В него се препотвърждават принципите, върху които се гради европейската сигурност – териториален интегритет, ненарушимост на границите, въздържане от употреба на сила и свобода на страните да избират или променят своята принадлежност към колективните системи за сигурност.

"Тези принципи не подлежат на договаряне, преразглеждане или нова интерпретация. Нарушаването им от страна на Русия е пречка за общото и неделимо пространство за сигурност в Европа и заплашва мира и стабилността на нашия континент", се казва в документа.

Министрите отново заявяват, че всякакви военни действия на Русия срещу Украйна ще имат масивни последствия и сурова цена и уточняват, че тя включва широка гама от секторни и индивидуални санкции, които ще бъдат приети в координация с партньорите на ЕС.

Вижте също "Тръгнали са за Украйна". Какво знаят близките на мобилизираните руски войници