Лондон обвини Москва в подготовка на заговор за смяна на властта в Украйна

Външната министърка на Обединеното кралство Лиз Тръс

Обединеното кралство обвини Русия, че планира да постави проруски политик начело на Украйна, съобщиха световните агенции. Британското външно министерство посочи бившия украински депутат Евгений Мураев като потенциален кандидат на Кремъл.

Москва отрече обвиненията и нарече твърденията на Лондон “дезинформация”.

Обвиненията на Лондон дойдоха на фона на струпването на руски войски до границата с Украйна и опасенията на НАТО от възможна руска инвазия.

Руската военна техника, която се настани на границата с Украйна

Британското външно министерство разпространи информацията в събота вечерта.

“Публикуваната днес информация хвърля светлина върху степента на руската дейност за подчиняване на Украйна и върху начина на мислене в Кремъл”, каза в изявление външната министърка Лиз Тръс.

“Русия трябва да деескалира, да прекрати кампаниите на агресивност и дезинформация и да търси дипломатически пътища. Както Обединеното кралство и нашите партньори казахме многократно, всяко руско военно нахлуване в Украйна ще бъде огромна стратегически грешка с тежка цена.”

Лондон посочи като потенциален кандидат на Кремъл да оглави властта в Украйна Евгений Мураев. Той е собственик на медии и е бивш депутат в украинския парламент. Мураев коментира изявлението на Лондон пред британското издание Обзървър.

“Не е много логично. Забранено ми е да влизам в Русия. Не само това, парите от фирмата на баща ми там бяха конфискувани”, каза той и добави, че британското външно министерство “изглежда се е объркало”.

Лондон посочи и четирима други украински политици, които според британските служби са били в контакт с руското разузнаване, включително и във връзка с “план за инвазия”.

Един от тях е Микола Азаров, който беше премиер на Украйна по време на управлението на проруския президент Виктор Янукович. Той е обект на международни санкции и е издирван от Интерпол. Другите са Володимир Сивкович, бивш зам.-директор на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна, и бившите вицепремиери Сергей Арбузов и Андрей Клюев.

Вижте също "Тръгнали са за Украйна". Какво знаят близките на мобилизираните руски войници

Руското външно министерство отхвърли обвиненията на Лондон. В публикация в Туитър институцията написа, че „разпространената от Лондон дезинформация е още едно свидетелство, че НАТО, начело с англосаксонците, се занимава с увеличаване на напрежението около Украйна“.

САЩ също реагираха на разпространената от Обединеното кралство информация. Говорителката на американския Съвет за национална сигурност Емили Хорн каза, че Вашингтон смята твърденията за възможен руски заговор за силно обезпокоителни.

Лондон разпространи информацията за подготвян заговор на фона на засилващото се напрежение заради струпването на руски войски и военна техника до границата с Украйна. САЩ и НАТО смятат, че това е подготовка за военни действия срещу Украйна. Руските власти отричат да планират инвазия, но едновременно с това отправят искания към Запада, включително такива, свързани с разширяването на НАТО.

Вижте също "Русия няма право на вето". НАТО отхвърли исканията на Москва