Талибаните призоваха управлението им да бъде международно признато

Членове на движението на талибаните стоят на хълм над столицата Кабул, 10 януари 2022.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Афганистан, излъчен от талибаните, молла Мохамад Хасан Ахунд, призова международната общност да признае администрацията на талибаните. Това се случи на пресконференция в сряда в Кабул, на която беше обсъдена икономическата криза в страната.

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г. Досега нито една държава в света не е признала официално управлението им.

"Призовавам всички правителства, особено тези на мюсюлманските страни, да започнат [процеса по] признаване", каза Ахунд в сряда по време на първата си публична поява от септември насам.

По думите му неговата администрация е изпълнила нужните условия за това, като е възстановила "мира и сигурността" в страната.

Ахунд също така призова за освобождаване на замразените финансови средства и за увеличение на хуманитарната помощ. На пресконференцията, на която присъстваха и представители на ООН, той обвини финансовите рестрикции за тежката икономическа криза и увеличаващата се бедност в Афганистан.

"Краткосрочните помощи не са решение. Трябва да намерим път за фундаментално решение на проблемите", каза Ахунд.

След като през август талибаните свалиха от власт международно признатото правителство, САЩ и други западни страни блокираха достъпа до паричните резерви на Афганистан, държани в банкови сметки в чужбина. До този момент близо 80% от бюджета на страната се финансираше от САЩ и други международни сили.

Страната в момента се намира в безпрецедентна хуманитарна криза. Според данни на международните организации близо 60% от хората в 40-милионната държава нямат достатъчно храна и са заплашени от гладна смърт.

Вижте също Талибаните са закрили над 40% от медиите в Афганистан