Зетове на Назарбаев напуснаха ключови държавни постове след насилието в Казахстан

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев

Двама членове на голямото семейство на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев са се оттеглили от ръководството на държавните транспортни компании за нефт и газ, съобщи суверенният фонд на централноазиатската страна в събота.

Назарбаев управляваше Казахстан в продължение на три десетилетия преди да се оттегли през 2019 г. Дори и след оставката си той запази широки правомощия до миналата седмица, когато неговият приемник Касим-Жомарт Токаев пое и поста му на ръководител на Съвета за национална сигурност на фона на кръвопролитни протести в страната.

81-годишният Назарбаев не се е появявал публично, откакто протестите избухнаха на 4 януари, а критичните коментари на Токаев по негов адрес предизвикаха предположения за вътрешна борба за власт в Казахстан.

Your browser doesn’t support HTML5

Първите военни са по улиците в Казахстан

На 15 януари държавният фонд „Самрук-Казина“ обяви в официално изявление, че Кайрат Шарипбаев и Димаш Досанов са напуснали постовете си на главни изпълнителни директори съответно на държавната нефтопроводна фирма „Казтрансойл“ и оператора на тръбопроводите за природен газ „Казахгаз“.

Шарипбаев е женен за голямата дъщеря на бившия президент Дарига Назарбаева, съобщи синът ѝ в социалните мрежи. Нито Шарипбаев, нито Дарига Назарбаева са коментирали връзката си. Досанов пък е съпруг на Алия Назарбаева, най-малката дъщеря на Нурсултан Назарбаев.

От фонда „Самрук-Казина“ не посочват причини за оставките на двамата зетова на бившия казахстански лидер. По-рано тази седмица Токаев каза, че иска близките на Назарбаев да споделят богатството си с обществеността, като правят редовни дарения за нова благотворителна фондация.

Вижте също Русия започна да изтегля войските си от Казахстан