САЩ поставиха пред Русия въпроса с мистериозната зараза "Хавански синдром"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че за отговорните за заразяването на американски дипломати по света ще има тежки последици

Въпросът с мистериозните заболявания на американски дипломати е бил обект на дискусия по време на срещата на високо ниво между САЩ и Русия в Женева. Това обяви държавният секретар Антъни Блинкен.

Става въпрос за т.нар. Хавански синдром, който засегна близо 200 американски дипломати и техните семейства в последните месеци. Симптомите включват мигрена, гадене, световъртеж, загуба на памет и други. Името на заразяването дойде, след като първите подобни случаи бяха регистрирани през 2016 г. сред американски дипломати в столицата на Куба – Хавана.

По думите на Блинкен „цялата американска администрация“ работи в посока на разкриването на проблема и неговия източник.

Вижте също Да плашиш агресора само с думи. Как Чехословакия изчезна от картата

„Към днешна дата не знаем какво точно се е случило и не знаем кой точно е отговорен“, каза още Блинкен.

Въпросът стана отново актуален, след като Уолстрийт джърнъл съобщи за нови заразени дипломати в Париж и Женева, където представители на Вашингтон се срещаха с колегите си от Москва по време на преговорите за Украйна. Поне един от американските дипломати, присъствали на срещата в Швейцария, е бил евакуиран към САЩ за лечение.

„Повдигнахме въпроса пред руснаците, но още нямаме ясна представа за това кой е виновен. Подчертахме, че ако те са виновни, както и всеки, който е виновен, ще понесе тежки последствия“, каза още Блинкен и добави, че от разговорите с американски дипломати у него „не е останало съмнение“, че хората са били директно заразявани.

Досега мистериозната зараза официално беше установена още при американски дипломати в Китай, Колумбия, Германия, Австрия и Сърбия, припомня Ройтерс.

Вижте също Отново "Двойката". Как се пада от прозорец в 7 сутринта