Президентът свика съвета за национална сигурност заради Северна Македония

Президентът Румен Радев обяви, че ще свика съвета още през декември.

Президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. Той ще се събере на 10 януари в понеделник от 14 ч. в президентството, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Темата, която ще бъде обсъждана, е свързана с „интегрирането на Западните Балкани в ЕС“, както и ролята на България в преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Президентът обяви, че ще свика съвета още през декември.

В последните дни темата за Северна Македония отново беше подложена на широк дебат, след като в понеделник лидерът на една от партиите, които са част от правителството „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов постави условия за вдигане на българското вето за членството на Северна Македония. Той поиска САЩ да отменят визите за българските граждани и България да бъде приета в Шенгенското пространство без граничен контрол.

Вижте също "Има известно раздвижване." Какво точно се случва между България и Северна Македония

В петък в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков каза, че няма промяна в позициите на правителството относно начина, по който ще се водят преговорите със Скопие. По време на изборите той на няколко пъти даде заявка българо-македонските отношения да бъдат най-големият приоритет във външната политика на кабинета.

Досега Петков се е обявявал, че освен историческите спорове между двете страни за него е важно и засилването на партньорството в сферите на икономиката и инфраструктурата.

България блокира началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС през ноември 2020 г. За да започнат те, е нужно съгласието на всички държави членки, а България единствена гласува против.

Аргументът на България беше, че рамката за преговорите между Скопие и ЕС не отразява исканията на София. А те бяха езикът, на който говорят македонците, да бъде наричан „официален език на Република Северна Македония“, а Скопие да не подкрепя претенции за признаване на македонско малцинство в България. София постави и още едно условие пред членството на Северна Македония в ЕС - приемането на пътна карта за изпълнение на договора за добросъседство с България от 2017 г.

Вижте също "Нова македонска надежда". Как Скопие гледа на Петков и Василев