"Мощна и прекрасна работа". Тръмп подкрепи Орбан за нов мандат в Унгария

Виктор Орбан (вляво) и Доналд Тръмп по време на посещението на унгарския премиер в Белия дом, 13 май 2019 г.

Бившият американски президент Доналд Тръмп публично подкрепи премиера на Унгария Виктор Орбан за нов управленски мандат. През април в европейската страна предстоят парламентарни избори.

Тръмп определи унгарския премиер като „силен лидер“, декларирайки своята „пълна подкрепа и одобрение“ преди предстоящия вот. Според бившия държавен глава на САЩ Орбан е свършил „мощна и прекрасна работа за защита на Унгария, спиране на незаконната имиграция, създаване на работни места, търговия и трябва да му бъде позволено да продължи да прави това“.

Необичайна практика е бивши или действащи американски президенти публично да подкрепят кандидати в чуждестранни избори.

Вижте също "Коалиция на чистите". Кой е човекът, който ще се опита да победи Виктор Орбан

Орбан стана първият лидер на страна членка на ЕС, подкрепил Тръмп на вота за Белия дом през 2016 г. впоследствие унгарският премиер беше на официална визита във Вашингтон през 2019 г., а през 2020 г. той отново подкрепи Тръмп – този път на изборите срещу настоящия президент на САЩ Джо Байдън.

Критиците на Орбан твърдят, че управляващата му партия Фидес е нанесла щети на демократичните институции в Унгария, включително чрез атаки срещу независимостта на съда и медиите.

В рамките на неговото управление беше развита силна кампания срещу ЛГБТ общността в страната като част от стремежа му да се изобрази като пазител на християнските ценности срещу западния либерализъм.

Вижте също Да опазиш правото от Унгария и Полша. Как точно да стане това?