Човекът, избягал от Южна в Северна Корея, е идентифициран

Границата между Северна и Южна Корея е строго охранявана

Човекът, чието преминаване от Южна в изолираната Северна Корея беше регистрирано в събота, е мъж, който е предишен дезертьор. Той е севернокореец, избягал на юг през 2020 г. в същия район. Това съобщи министерството на отбраната на Сеул в понеделник.

Според говорител на властите мъжът е на 30 години. „Кадрите показват, че той е имал идентичен вид и облекло като на човека, който е избягал от север през 2020 г.“, каза служител на военното министерство, цитиран от Ройтерс.

Вижте също Необичайно бягство на човек от Южна в изолираната Северна Корея

Разследващите се опитват да установят дали движението на севернокорейски войски край границата през уикенда не е било с цел да се осигури ескорт на мъжа, но на този етап властите в Южна Корея не подозират случай на шпионаж.

От своя страна властите в Северна Корея са потвърдили случая, но не са предоставили повече подробности.

Вижте също Отслабналният Ким Чен Ун се появи на среднощен парад

Границата между Южна и Северна Корея е една от най-строго охраняваните. Затова е необяснимо, как присъствието на беглеца в събота, е останало незабелязано в продължение на три часа преди камерите за видеонаблюдение да регистрират как той се качва на оградата и задейства алармите.

Бягството е необичайно като се има предвид, че то е по посока на една от най-бедните и авторитарни страни в Азия. Повечето опити за бягство от затворената комунистическа държава се правят през Китай.

Вижте също Забравеният конфликт. Корейската война, която продължава вече 70 години

Северна Корея продължава да се намира под тежка международна изолация заради ядрената си програма и е изправена пред заплахата от нови санкции от страна на ООН. Това е последната в света затворена комунистическа страна с еднопартийна система и с държавна планова икономика.

Вижте също Южнокорейска медия съобщи за поредни екзекуции след провалената среща Ким – Тръмп