"Въпрос на месеци". Завършването на газовата връзка с Гърция ще се забави

Българският премиер Кирил Петков и гръцкият Кириакос Мицотакис

Срокът за завършването на газовата връзка между България и Гърция пак се отлага. Това беше потвърдено след среща на между премиерите на двете държави. Строителството на интерконектора трябваше да приключи в края на 2021 г. Индикациите, че това няма да стане се появиха преди няколко седмици. 

Строителството на газовата връзка между България и Гърция ще се забави. Това потвърдиха премиерите на България и Гърция по време на съмвестно изявление след срещата им в понеделник. Кириакос Мицотакис е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер след встъпването му в длъжност.

„Говорихме за изграждането на интерконектора, който е в последния си етап. Договорихме се той да бъде завършен възможно най-бързо. Преодолени са някои трудности, които имаше с липсата на материали заради кризата с коронавируса. Ще бъде изготвен точен график и е въпрос на месеци да се довърши”, каза каза Кириакос Мицотакис.

Вижте също По-бавната тръба. Защо газовата връзка с Гърция се бави 12 години

Завършването на газовата връзка между България и Гърция е беше отложено през април за края на 2021 г. Първоначално договорът с фирмата изпълнител на проекта – гръцката J&P AVAX S.A – предвиждаше интерконекторът да бъде завършен до април 2021 г., а срокът за въвеждане в експлоатация беше юли 2021 г.

През януари Министерството на енергетиката съобщи за Свободна Европа, че компанията е поискала удължаване на срока. Като причина са посочени трудностите около пандемията от COVID-19.

Интерконекторът между Гърция и България е ключов за енергетиката на държавата, защото ще даде възможност за диверсифициране на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Вижте също Борисов предрече пълна газова независимост през 2020 г.

Първите стъпки към изграждането му бяха направени през 2009 г., но досега той все още не е завършен. Строителството му започна едва през май 2019 г.

Интерконекторът може да пренася 3 млрд. куб. м природен газ годишно, а при пазарен интерес капацитетът му може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. Годишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м. Пет компании са резервирали капацитет - американската Linden Energy, „Булгаргаз“, гръцката ДЕПА, италианската Edison и азерската SOCAR.

Вижте също Ципрас и Борисов направиха първа копка на газовия интерконектор с Гърция