Версиите за инцидента са грешка или авария. Граждани питат за качеството на пътя

Остатъците от изгорелия на магистрала "Струма" автобус

Основните версии за инцидента с изгорелия автобус на автомагистрала "Струма", при който загинаха 46 души*, остават две. Това са грешка на шофьора или техническа неизправност на превозното средства. Разследващите потвърдиха данните за взрив, но засега не споделят повече информация.

Резултатите от ДНК изследванията за идентификация на самоличността на жертвите от катастрофата на автомагистрала „Струма“ ще бъдат ясни „буквално до дни“. Огледите и следствените действия на място продължават и затова на този етап не се разкриват детайли. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по време на брифинг, на който присъстваха още главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, говорителката на българския му колега Сийка Милева и ръководителката на специализираната прокуратура в западната ни съседка Вилма Русковска.

Вижте също Две версии и две държави в траур. Какво знаем за трагедията на "Струма"

В нощта между понеделник и вторник автобус, превозващ туристи между Истанбул и Скопие катастрофира и изгоря на автомагистрала „Струма“. Загинаха 46 души, сред които имаше и 12 деца. Сряда е ден на национален траур в България, а Северна Македония обяви тридневен траур.

Версиите, по които разследващите работят, продължават да са две – човешка грешка или техническа неизправност, довела до катастрофата.

„Проведохме съвместно заседание, на което уточнихме всички възможности за международно сътрудничество, включително получаване на документи, свързани с фирмата от Северна Македония, както и проби за сравнителен анализ с цел идентифицирането на загиналите“, каза Сарафов. Въпреки че не изнесе детайли той уточни, че обстоятелствата около инцидента и причините за него започват да се изчистват, но информация ще бъде дадена по-късно.

Мястото на инцидента на автомагистрала "Струма"

Сарафов каза още, че към момента екипи са разговаряли с двама от седмината оцелели, защото само те са били в адекватно състояние. На мястото на инцидента се разпитват и свидетели, които са били на местопроизшествието. Той потвърди появилите се данни за взрив, но уточни, че все още се изяснява от какво е причинен той.

„С българските власти се договорихме за следващите действия около разясняването на фактите, свързани с трагедията“, каза Йовески и подчерта задоволство от съвместните действия на македонските и българските служби. Засега в западната ни съседка няма да бъде образувано дело във връзка с трагедията.

По думите на Вилма Русковска собственикът на фирмата, чийто е бил автобусът, вече е бил разпитан. Той е заявил, че дружеството оперира от 20 години и не е имало никакви инциденти.

Групата от четири автобуси, която се е движела заедно, го е правила на отстояние между 15 минути, а този, който е катастрофирал е бил последният.

В социалните мрежи коментират пътя

Междувременно в часовете след инцидента в социалните мрежи потребители започнаха да споделят снимки от участъка на магистралата, в който е настъпил инцидента.

„Аз минавам всяка вечер по този маршрут, най-често по тъмно, на път за вкъщи. Има два участъка, в които много внимавам, защото пътят лъже - този и един друг, на километър по-нататък, при изхода за Старо Село. Ако човек следва в тъмното дясната ограничителна линия на пътя, в тези две точки интуитивно му идва да хване отклонението, което в случая е паркинг. Изисква се усилие на волята, за да останеш вляво“ пише Димитър Ганчев.

„В един момент лентите за движение стават три без никаква вертикална маркировка, указваща, че „третата лента“ има някакво друго предназначение“, пише Димитър Димитров, който споделя видео от свое преминаване през участъка в понеделник.

*Първоначално македонските власти съобщиха за 46 загинали, а българските за 45. В четвъртък българските разследващи органи коригираха числото на 44 души.

Вижте също България и Северна Македония обявиха дни на траур