Адел, приказката за музика, която премина през депресията и отново откри своя глас

Певицата Адел

Помните ли платформата Myspace? За някои социалната платформа може да звучи непознато, но именно там през 2006 година музикалният продуцент Ричард Ръсел открива момиче, което по-късно ще достигне до върховете на редица световни музикални класации. Само две години след като започва кариерата си, тя печели награда на британската музикална критика, а след още три е световна звезда.

Преди няколко дни след близо шестгодишно прекъсване певицата Адел обяви листата за четвъртия си албум „30“, който трябва да излезе на 19 ноември. В неделя вечер тя даде интервю пред популярната водеща Опра Уинфри, в което разказа за новия си албум, развода и разочарованието си от последните години, които са довели до депресия, както и за първия си концерт от четири години насам, който беше излъчен от телевизия CBS.

Адел Лори Блу Адкинс е родена през май 1988 г. в Лондон. Още докато е на две, баща ѝ напуска семейството, а за нея се грижи само майка ѝ. Бъдещата звезда започва да пее на четири, но няколко години по-късно, когато е на девет, ѝ се налага да прави сериозни промени в живота си, след като се мести на няколко пъти. След известно лутане двете с майка ѝ отново се установят в британската столица.

За развитието на кариерата ѝ помага постъпването в Британското училище за изкуства и технологии. Там тя е в един клас с други бъдещи звезди като Лиона Луис и Джеси Джей. Дълго време самата Адел няма намерение да преследва собствена кариера, а мисли повече в посока на това да помага на други изпълнители като ги продуцира.

В крайна сметка онова видео, публикувано от нейна приятелка в Myspace, променя живота ѝ напълно. Още от началото на кариерата си обаче тя държи на едно нещо – песните ѝ да идват от самата нея, да са свързани с нея и да са за любов.

„Аз не пиша песни за някое отвлечено нещо. Пиша за любов, а всеки знае какво е да си с разбито сърце“, казва певицата.

След дебюта на британската сцена и признанието на местната публика големият скок идва с издаването на втория ѝ студиен албум „21“ през януари 2011 г. За него тя казва, че е вдъхновен от раздялата ѝ с предишен партньор. Албумът става номер едно в над 30 държави, сред които Обединеното кралство и САЩ.

Голям скок в популярността дава изпълнението на един от първите ѝ големи хитове „Someone like you” по време на раздаването на британските музикални награди през същата година.

Продажбите са огромни и я превръщат в единствения изпълнител през последното десетилетие, чийто албум за по-малко от две години става диамантен в САЩ (продадени над 10 млн. копия).

През 2015 г. на бял свят се появява и третият ѝ албум „25“. Сингълът ѝ „Скайфол“ към едноименния филм от серията за Джеймс Бонд пък самостоятелно е продаден в повече от 1 млн. копия и се превръща в тотален хит. За него тя печели Оскар за най-добра песен.

Заради успехите си тя си извоюва прозвището „кралицата на соула“, а благодарение на тях публиката, а и музикалните продуценти започват да говорят, че успехите за жените в шоубизнеса могат да бъдат постигнати и без перфектен външен вид.

Постиженията в професионален план не се пренасят в личния живот на Адел. През 2011 г., когато е на вълната на успеха, тя започва да излиза със социалния предприемач Саймън Конеки, а година по-късно се ражда синът им Анджело Джеймс. Няколко години по-късно обаче връзката им се разпада и двамата се разделят, което води Адел до депресия. Тя казва, че животът ѝ се превръща в кошмар, към който никога не иска да се връща.

„Бях обсебена от идеята за нуклеарно семейство през целия си живот, защото аз нямах такова. Още от най-ранна възраст си повтарях, че ако имам деца, ще остана с партньора си. Бях много разочарована заради сина си и от самата себе си“, сподели певицата пред Опра Уинфри.

В последното десетилетие, за разлика от голяма част от колегите си, Адел не се страхува да се обявява и за различни политически и човешки каузи. През 2016 г. тя открито се обявява в подкрепа на ЛГБТ общността, а две години по-рано подчертава, че е феминистка и не смята за нормално разделянето на хората по фактори като пола.

„ЛГБТ общността са като душевните ми близки от най-ранна възраст“, казва тя.

На политическата сцена певицата се е обявявала като привърженичка на Лейбъристката партия, но в същото време говори срещу високите данъци във Великобритания. Тя финансира редица каузи, свързани с образование, борба срещу детската смъртност и подкрепя пожарникарите в страната си.

През последната година тя привлече вниманието на света и заради загубата си на тегло, за която сподели пред Уинфри, че е била част от опита ѝ да мисли повече за себе си. По време на интервюто тя отрече целта ѝ да е била да кара други да се чувстват зле от собствените си тела, каквито обвинения получи.

„Не е моя работа да оценявам как хората се чувстват заради телата си. Чувствам се зле, че съм накарала някой да се чувства ужасно заради самия себе си, но това не е моя отговорност“, казва певицата.

Все пак по думите ѝ за раздялата и последвалото създаване на новия албум са ѝ помогнали да научи нови неща и да стане по-добра.

„Научих много болезнени истини за себе си по пътя. Загубих много пластове от себе си, но все пак се обвих и с нови“, казва тя.