"Демократична България" е най-естественият партньор за ГЕРБ. Даниел Митов пред Свободна Европа

Даниел Митов

Една от темите, които обединяват всички партии, е необходимостта от реформа в сферата на правосъдието. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в интервю за Свободна Европа.

По думите му при всички положения ще трябват промени в конституцията и ГЕРБ, но трябва да се уточни какви да бъдат те.

Митов коментира предстоящите избори и каза, че ГЕРБ ще се опитат да съставят правителство. Като "най-близък идеологически партньор" партията вижда "Демократична България".

На въпрос дали ГЕРБ биха си партнирали с ДПС, Митов каза, че след като станат ясни участниците в следващия парламент ръководството на ГЕРБ ще се събере и реши възможните си партньорства.

На този етап партията е отвхърлила сътрудничество само с БСП. "Коалициите с БСП са недопустими", уточни Митов, позовавайки се на решение на Националната конференция на ГЕРБ.

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

- Кампанията виждаме, че върви с пълна пара. И докато ГЕРБ твърди, че има милиционерщина, че сте подложени на репресии Вие и вашите избиратели и симпатизанти, се случва така, че от спалнята на Бойко Борисов излизат нови снимки.

- Милиционерщина има. Тя е очевидна. Бойко Рашков с ентусиазъм, очевидно след инструкциите на президента Радев, се е захванал с това да връща милиционерщината от годините, които помним преди 89-а година. Връщат си се методите на Държавна сигурност, връща се милиционерщината. Ние ходихме преди буквално два дни, бяхме в Симеоновград, там разговаряхме с кметицата на Симеоновград, чийто съпруг, след като жандармеристите влизат в къщата ѝ, бива изваден от леглото и закопчан с белезници на пода. Не е много ясно защо, не е много ясно по какъв сигнал, не е много ясно изобщо какво правят тия хора там, при положение че накрая намират стотина лева и някакви стотинки.

- Аз си спомням обаче подобни случаи, г-н Митов, и през 2010, 2011 година, когато вътрешен министър беше г-н Цветан Цветанов в първото правителство на ГЕРБ. Тоест да не връщаме чак до 89-а година…

- Аз не знам дали са били точно подобни случаите, но ако ще се връщаме и в тези времена, аз на няколко пъти вече съм казвал, че онзи подход на г-н Цветанов също беше проблем. И сега, ако всички сме съгласни, че този подход е проблемен, откъде-накъде трябва да се повтаря? В крайна сметка искаме да еволюира нашата демокрация, не да се занимаваме с глупости.

- Точно защото говорим за еволюирането на демокрацията, ще Ви помоля само да не заобикаляте въпроса и да ми отговорите, Вие попитахте ли например г-н Борисов да чакаме ли още снимки, ще излизат ли още снимки от спалнята му, кюлчета, пачки?

- Нямам намерение да заобикалям нищо. Цялата тази история със снимките от вчера започва да става смешна, защото ето Вие го казахте – различни чаршафи, дръжката на чекмеджето е различна от снимките, в които г-н Борисов спи, а и тоя човек, който си е снимал дебелите пръсти, да беше обърнал поне камерата, да го видим кой е и да видим дали в стаята в момента се намира г-н Борисов.

- Тоест единствено…

- В тази резиденция вече от осем месеца живее Стефан Янев. Така че добре е да престанем с тези неща, които два-три дни преди изборите да излизат, от манипулации на общественото мнение ми омръзна вече.

- Да, на никого не е особено радостно, но първите снимки излязоха не когато живееше в резиденцията Стефан Янев, а баш когато г-н Борисов си беше там.

- Първите снимки г-н Борисов си е дал обяснение за тях. Аз нямам намерение да повтарям неговите обяснения. Това е едно. Второ, тези снимки от вчера са очевидна манипулация. Това който не го разбира, съвсем вече си е изгубил ума. Или пък трябва или иска да вярва в съществуването на тези пачки и каквото и да е.

- Тези снимки обаче поставят големия въпрос, оставете какво се вижда на снимките и т. н., дали има корупция в България, тя в особено големи размери ли е и до какви върхове на държавата стига.

- Хайде обаче този разговор да е отвъд снимките. Защото за снимките…

- Да, но на база снимките, ще стигнем отвъд.

- Никаква база нямат тия снимки. Тези снимки се появяват четири или пет дни преди деня за размисъл, очевидна е целта им да напомнят някакви неща, за които г-н Борисов вече е дал своите обяснения. Очевидно това е манипулация и е ясно. Оттам насетне, ако ще водим разговор за това каква е тая корупция, как да я поправяме, очевидно всички сме за нулева корупция. Няма партия в страната, която да каже, че иска да има корупция, първо. Второ, когато си говорим за това как ще се справяме с корупцията, това е национален разговор, който трябва да мине през национално съгласие. Партиите трябва да започнат да си говорят сериозно, а не да се занимаваме с това да унищожаваме образа на политическия си опонент и само това да ни е кампанията. Каквато е и целта на тия вчерашните нелепи снимки. Когато говорим за това как да се справим с корупцията, първият разговор трябва да мине през това как да направим институциите по-прозрачни. Има и етични стандарти, които трябва да бъдат въведени и прилагани много по-сериозно, трябва в администрацията да се провеждат по много по-различен начин конкурсите. И в същия момент електронното управление, разбира се, и неговото развитие е начин да може процесите да станат по-прозрачни. Върху това трябва да се работи.

- В правоохранителната система не виждате ли да има проблем? Защото заговорихте за всякакви други сектори. Понеже за снимките стана дума, прокуратурата сега се самосезира и ще разследва тези снимки.

- Да ги разследва.

- Тя разследваше и предишните, а пък разследването някак спихна.

- Как да отговарям аз за прокуратурата?

- Не, задавам Ви въпроса дали не следва когато говорим за корупция, на първо място да се занимаваме с органите, които разследват, и органите, които правоприлагат?

- Ако ще си говорим за правосъдна реформа, отсега ще Ви кажа, че има няколко теми, които са обединителни за партиите. Едната тема вече я споменахме – как да си направим институциите по-прозрачни и по-отчетни. Това е ясно – така еволюират демокрациите, така еволюират институциите. Втората тема е необходимостта от реформа в правосъдието.

До момента са се правили всякакви опити да се подобрява системата и да се калибрира, така че да работи по-добре. Но според мен е необходимо да има национален разговор, който дори да отнеме малко повече време, да погледне всички елементи на правосъдната система – от начина, по който се образоват юристи, през начина, по който работи следствието, през начина, по който работи прокуратурата - съгласен съм, че там има проблеми и трябва да има промени, и начина, по който работи съдът. Тогава, на базата на този разговор, да приемем ясни мерки и да се уточни всеки един от тези сегменти как ще изглежда и какви промени в kонституцията ще трябват, защото при всички положения ще трябва да се промени kонституцията.

- Тоест ГЕРБ вече говори за промени в конституцията.

- ГЕРБ говори за промени в конституцията отдавна. Няма да си кривим душата, това е така.

- Вие внесохте едни текстове…

- Хубаво, те може да не са били най-хубавите текстове на света, но така или иначе ГЕРБ е говорила за промени в конституцията.

- Тоест вие, ако сте първа политическа сила, както изглежда от социологическите данни, ще бъдете и политическата сила, която вероятно ще се опита да инициира кабинет, нали така?

- Разбира се. Това е наше задължение. Така работи парламентарната демокрация.

- Защото Томислав Дончев преди около месец каза в това студио, че ако разликата между първата сила, ако това е ГЕРБ, и останалите е минимум пет процента, вие ще бъдете задължени да сформирате кабинет и да вземете нещата в свои ръце.

- При всички положения ние няма да бягаме от отговорност, както никога досега не сме бягали. Ще предложим преговори на другите партии, ще видим каква е тежестта на всяка една от тях и в крайна сметка да тръгнем да постигаме съгласие около това какви са националните задачи, как се решават и как се институционализират.

- Как ще го направите този път? Защото през април вие предложихте готов вариант на кабинет и казахте „Ето, това са нашите предложения“. Вие бяхте предложен за министър-председател тогава. И поканихте останалите партии да ви подкрепят или не. Сега по по-различен начин ли ще подходите, ако сте първи на изборите?

- След последните избори ние също имахме възможност да вземем мандат, макар и втория, и тогава имахме по-различен подход. И първия път Ви отговорих. Дори след 4 април, когато предложихме някакъв състав на кабинет, дори другите партии да бяха дошли да преговарят с нас, при всички положения този състав щеше да претърпи някакви промени.

Ясно е, че ние имаме ясна идея как да изглежда един кабинет, кои са професионалистите, които могат да влязат вътре, които да вършат работа и да се справят с предизвикателствата, които стоят пред страната в момента. Но когато се съставят коалиционни кабинети, очевидно е че трябва да се постига съгласие както около политиките, така и около хората, които ще ги осъществяват.

-Кои са основните партньори, които локализирате сред тези, които има шанс да влязат в Народното събрание?

- Идеологически при всички положения най-близо до нас стоят „Демократична България“.

- Да, но те казват, че не ви искат за партньори.

- Те казват така вече доста дълго време. Аз честно казано не мога да го разбера. Това е ирационално поведение. Никой не ни избира там да се харесваме, а да вършим работа в полза на хората, които са ни избрали и които са ни изпратили в парламента. Политическите партии не се избират и не се изпращат от хората в парламента, за да се харесват и обичат. Това нерационално политическо поведение доведе и до провала на два парламента.

Когато молиш Бога да премести планина, трябва да си готов да се събудиш с лопата до себе си. И това трябва да се разбере от всички политически партии. Че в един момент, когато искаме да придвижим страната напред, освен да решим някакви тежки проблеми и да преместим страната напред, тогава ще трябва да се хванем за инструментите, които предлага парламентарната демокрация, и да започнем да работим заедно. Не е необходимо да се харесваме.

- Ако обаче т. нар. партии на протеста смятат, че планината трябва да се премести заради вас, тоест за да се избегне ГЕРБ, тогава как се виждате в ролята на лопатата?

- Не се виждам в ролята на лопатата. Лопатите са инструментите на парламентарната демокрация. Това са лопатите.

- Aма как с Вас ако те казват, че Вие сте проблемът?

- Вижте, не може да игнорираш и остракираш една четвърт от българските граждани и да се правиш, че не ги забелязваш и че те не съществуват.

- Но ако следваме тази логика би трябвало във всеки парламент винаги всички да трябва да управляват.

- Не, напротив. Защо?

- Защото все ще има някой игнориран, остракиран и така нататък.

- Вижте, опозицията също не може да бъде игнорирана. Трябва да разговаряш с опозицията, нали така? Така че остракизмът е абсолютен отказ от разговора, вкарване на някой в ъгъла и непризнаването му изобщо за някой, който съществува. Затова ние казваме следното – ние на два пъти вече, в два парламента, се опитваме да кажем на останалите "ние сме готови да служим на народа си честно и в опозиция. Направете правителство, но дайте да започнем разговор, да започнем диалог, защото можем да се обединим около определени цели дори да останем в опозиция. Направете Вие правителство." Но в крайна сметка не може в парламента да съществува атмосфера на такова противопоставяне, което изобщо да не позволява диалог, да се противопоставят парламентите, защото логиката, по която се работеше до момента "Ние с вас не искаме и с тези не искаме" доведе до това, че имаме три поредни парламентарни избори за една година, а май дните за размисъл им дойдоха малко повече на някои хора. Май толкова мислене не им се отразява добре на някои хора.

- Възможно ли е ако Ви отхвърлят предложението от "Демократична България" и останалите партии, защото едва ли само с ДБ ще успеете ако ги поканите, да потърсите ДПС, да потърсите БСП?

- Това какво ще правим, ще зависи от начина, по който българските граждани ще гласуват в неделя, каква ще е тежестта на всяка една отделна партия и вече ние оттам насетне ще взимаме решение как ще действаме. Не мога да кажа в момента.

- Тоест не изключвате такъв вариант, защото само до юли месец…

-Не, не, не ми преписвайте каквито и да било вариант.

-Аз Ви питам, не Ви преписвам нищо.

- Във въпроса се съдържаше сугестия.

- За да не се съдържа сугестия, нека да изясним. Невъзможен партньор ли са ДПС за ГЕРБ?

- До момента в ГЕРБ има решение на Националното събрание, че коалиции с БСП са недопустими.

- Аз за ДПС питам.

- Така. Аз знам, че питате за ДПС, но аз мога да кажа само каква е моментната ситуация. Това, което знам е, че когато сме наясно каква е конфигурацията в парламента и каква е тежестта на определените партии, тогава вече ръководството на партията се събира и решава какво да прави.

- Но засега решението е само за БСП, така ли?

- Това е решение, което от години вече стои. Така че това е нещото, което мога да кажа, което е формално прието в партията, което знаем, че е очертало някаква разделителна и разграничителна линия.

- А дали присъствието на Делян Пеевски в листите на ДПС не Ви тревожи Вас лично?

- Вижте, ясно е, че след санкциите по Акта "Магнитски" присъствието на г-н Пеевски в листите създава определени както въпроси, така и проблеми.

- Какви са проблемите?

- Как какви са проблемите? Аз вече казах. "Магнитски" не е случаен акт, както и санкциите по него.

-Аз Ви питам, защото бяхте външен министър.

- Разбира се. Казвам, че това създава определен деликатен момент, когато става въпрос за това как се работи в самия парламент.

- Но това по никакъв начин пак не ги прави напълно неприемливи, защото все още няма решение.

- Аз не мога да кажа какво ще се случи оттук нататък, как ще гласуват българските граждани, коя партия каква тежест ще има и какво ще е решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Отсега аз не мога да кажа, нито мога да предполагам.

- Разглеждате ли опцията в следващия парламент вие да не сте най-голямата парламентарна група, а например след влизането в парламента на партиите да се обединят например "Демократична България" и "Продължаваме промяната"? Спекулация е това. Но те да са първата парламентарна група и те да трябва да направят правителство. Така да ви заобиколят.

- Знам, че тръгнаха такива спекулации. Аз им пожелавам успех.

Нищо друго не мога да направя. Вижте, през годините сме изразявали ясна позиция по отношение на ДПС. Не знам дори с какъв мотив останалите непрекъснато се опитват да ни залепват. То по-скоро е отново този стремеж да унищожиш или да оцапаш по някакъв начин имиджа на политическия си опонент, отколкото нещо кой знае колко реално.

- Не, гласувания в парламента има много. Те напълно реални и фактологични.

- Когато е необходимо да се приеме решение за закупуването на изтребителите F16 ДПС го е подкрепило и…

-Или за бонуси за Висшия съдебен съвет. Бонуси за Висшия съдебен съвет ГЕРБ и ДПС също заедно го подкрепихте.

-За бонуси за ВСС нямам представа, не съм участвал в този кабинет, нямам представа.

- Вие и за F16 не участвахте.

- Да, но знам.

- Но знаете. А за другото не знаете.

- Това честно казано не ме е и интересувало. Бонусите на Висшия съдебен съвет безкрайно не са ме интересували, а F16 ме е интересувало. Това е стратегическо решение за развитието и модернизацията на българската армия и аз като външен министър съм се борил години българската армия и българската авиация да бъде въоръжена с F16 точно. Това е била моята битка и затова съм следил точно този процес и ако за тази цел са трябвали и гласовете на ДПС, аз съм доволен, че те са гласували "за" в този случай.

- Да, но Вие бяхте разследван от прокуратурата, когато спряхте да бъдете външен министър, даже тогава твърдяхте, че ще търсите отговорност от прокуратурата, защото го намирахте за политически акт. А същият този ВСС, за когото гласуваха бонусите ГЕРБ и ДПС, кадрува там. Затова би следвало и това да Ви засяга.

- Аз не мисля, че

- Да, но вие бяхте разследван и от прокуратурата, когато свърши мандатът ви като външен министър. Даже тогава твърдяхте, че ще търсите отговорност от прокуратурата, защото намирахте действията на обвинението за политически.

-Естествено, че ще търся [отговорност], защото те бяха политически.

- Да, но бонусите за ВСС, които ГЕРБ и ДПС подкрепиха са свързани с прокуратурата и кадруването в съдената власт. Би следвало и това да Ви засяга или?

- Не мисля, че този логически алгоритъм е коректен. Когато съм казал, че мотивите за некоректното отношение на прокуратурата към определени министри, след 2017 г. (изразявам се много деликатно) си беше политическа атака. Освен мен атакувани бяха Николай Ненчев, Петър Москов. Това е известно на всички, ще си заведа дело по Закона за отговорността на държавата.

- Не сте го направил още?

- Не съм го направил, защото сме от кампания в кампания.

- Като казахте кампания – в последните дни от кампанията вие в ГЕРБ развивате тезата, че с машините на изборите ще има манипулации. Дори се заговори за конкретен брой гласове: точно колко ще бъдат откраднати или добавени? И как ще стане това?

-Конкретна бройка не знаем, но има едни 228 машини, които са охранявани от държавата, от МВР. Т.е. или Бойко Рашков, или главният секретар на МВР са разписали заповед тези машини да бъдат взети от Солун, да бъдат охранявани.

- Т.е. вие смятате, че МВР стои зад тази история?

-Очевидно стои. Трябва да стане ясно чий подпис стои там. После – защо тези машини се намират в същия склад [с другите, които ще се ползват при гласуване]. След това изникнаха още едни машини – 150 нови, които пък в друг склад били. Ние до ден днешен нямаме никакво внятно обяснение.

- От "Сиела" казват, че това са резервни части.

- Ама това е нелепо обяснение, какви резервни части? В Избирателния кодекс пише следното – ако машината не работи, единственото нещо, което трябва да се сменя по нея са захранващият кабел, ролката, която дава разписките и една от батериите за захранване. Това е периферия. По машината не може да се пипа нищо. Изборният кодекс казва, че ако се счупи едната машина – Секционната комисия звъни на Районната и…

- Минава се на хартия.

-Ами да, още повече, че тия машини не са сертифицирани – ЦИК каза, че не са, самата "Сиела" каза, че не са.

- Какво казвате, но ясно: МВР и "Сиела" подготвят фалшификация на изборите ли?

- Не мога да обвиня никого, ние задаваме въпроси, а на тия въпроси няма никакъв отговор, а на Бойко Рашков ние не вярваме. Хубаво е да се пита, в този смисъл, полицаите като ходят при хората какво ги разпитват. Ние онзи ден ходихме и стана ясно, че на 83-годишната баба от Малко Градище са ѝ задали въпроса за кого е гласувала и от кого са ѝ дървата за огрев. Това нормална работа на полицията ли е? Незаконните действия на Рашков в един момент ще трябва да имат последствия.

- Дали пък тази ви позиция за Бойко Рашков не се дължи на това, че той методично атакува ГЕРБ, но вади и фактология.

- Каква фактология е извадил?

- Миналата седмица огласи разследване за онези 60 милиона от магистрала "Хемус".

- Какво общо има ГЕРБ с тия 60 млн.? Рашков каза за тия парти натъпкани в чували и сакове, след което ГДБОП каза, че не са споменавали чували. Т.е. това е въображението на г-н Рашков.

- След което ГДБОП обаче казаха, че парите са изтеглени. Дали са в чували или хартиено пликче …

- Да се разследват кой ги е теглил, кога, за какво са използвани тия пари. ГЕРБ нямат нищо общо с тая работа.

- Е, как да нямате? Нали бяхте в управлението.

-А сега като управляват на Румен Радев служебният кабинет и на Стойчо Кацаров му изчезна фирмата, която уж трябвало да доставя тестове за децата, а МЗ ако е платило тия пари – кой има общо. Румен Радев или Стойчо Кацаров? Трябва да се прави ясно разграничение между отговорността на държавата и изпълнителите. Държавата не може да контролира изпълнителите какво вършат.

- Ако не може каква точно е функцията на държавата?

- Има контрол, но ако някой реши да злоупотреби той очевидно може да го направи. Както очевидно е злоупотребил някой с недоставянето на тестовете. Така може да злоупотреби някой и със строителство. Но тези обстоятелства се изясняват и това не е отговорност на ГЕРБ. Това е отговорност на институциите, които контролират кой е злоупотребил. Нека Рашков и останалите да престанат да прехвърлят казуса върху ГЕРБ. Ясно е, че се прави с предизборна цел.

- Последно. Каква е целта на ГЕРБ?

- Естествено всяка партия си поставя да спечели изборите. Ние сме си поставили тази цел и вероятно ще я постигнем. Хората видяха през последните месеци следното: хаос, растяща инфлация и цени. Неспособност на служебните кабинети да се справят със ситуацията, то затова и рейтингът на служебният кабинет главоломно се срива, ама никой не говори вече за това. И виждат непрестанно теглене на дългово. Служебните кабинети задължават държавата и нашите деца. И поставят под риск това, че България трябва да влезе в еврозоната.

- Ще опитате ли да съставите кабинет?

-Ние ще направим всичко възможно така че да бъде съставен кабинет и да бъдат решавани спешните задачи, които стоят пред страната.