Трима руснаци са задържани, защото са разследвали ФСБ за отравянето на Навални

Алексей Навални по време на съдебно заседание през февруари

Трима мъже са били задържани от руските власти по подозрение, че незаконно са придобили лични данни на агенти от Федералната служба за сигурност (ФСБ), които критикът на Кремъл Алексей Навални впоследствие е обвинил, че са замесени в отравянето му миналата година.

Информацията беше съобщена от агенция ТАСС и новинарския сайт Baza във вторник. Те цитират източници от правоохранителните органи, според които тримата заподозрени от частна детективска фирма са събирали данни за плащането на мобилни телефони на агенти от ФСБ от името на Навални и неговите сътрудници.

„Част от информацията, получена от задържаните, е използвана от Навални за едно от неговите разследвания“, заявява неназован представител на разследващите органи, цитиран от ТАСС.

Вижте също "Позвъних на своя убиец. Той си призна". Навални накара агент на ФСБ неволно да се разкрие

Тримата задържани са Пьотр Катков, Александър Зеленцов и Игор Зайцев. Те са обвинени в фалшификация и нарушаване на законите за поверителност.

Руските власти обаче смятат, че обвиняемите не са знаели, че техният клиент всъщност е Навални и използва събираната от тях информация за свое разследване съвместно с няколко издания.

През декември миналата година Bellingcat, The Insider, CNN и Der Spiegel публикуваха имената на няколко мъже, за които има съмнения, че са свързани с ФСБ и са се редували да следят Навални през последните три години преди отравянето му.

Вижте също Белингкат: Екипът на ФСБ, извършил отравянето на Навални, е свързан с още три убийства

Алексей Навални беше задържан на московско летище през януари при пристигането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне в Сибир от вещество, за което няколко европейски лаборатории заключиха, че е военен химически нервнопаралитичен агент.

През февруари московски съд постанови, че докато се възстановява в Германия, Навални е нарушил условията за условно освобождаване по свое старо дело за присвояване, което се счита за политически мотивирано. Затоа той беше осъден ефективно да излежи присъда от две години и половина в трудов лагер.

Самият Навални е убеден, че отравянето му е поръчано лично от руския президента Владимир Путин, което Кремъл отрича.

Вижте също Бяха осем убийци, но има и девети. Нови факти около отравянето на Навални