Кацаров сезира прокуратурата заради невярното твърдение на Борисов за ваксини "с изтекъл срок"

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира Софийска градска прокуратура заради изказване на Бойко Борисов за поставяне на ваксини с изтекъл срок на годност. Това стана ясно от прессъобщение на Министерството на здравеопазването.

Става дума за изявление на Борисов от 24 октомври, разпространено в медиите, според което в България "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - "Пфайзер" - до 30 септември им е срокът на годност". Това твърдение е невярно, както вече писа Свободна Европа.

В сигнала до прокуратурата Кацаров твърди, че изказването спада в категорията "фалшиви новини", а Борисов е извършил обществено опасно деяние.

Причината според него е, че в качеството си на бивш министър-председател Борисов може да повлияе на решението на много хора, да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация.

Твърдението за поставяне на ваксини с изтекъл срок на годност беше лансирано и от лидера на националистическата партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

То е само част от обвиненията, които повдигнаха представители на почти всички политически партии като част от предизборните си кампании, срещу мерките на служебното правителство за справяне с пандемията. Това се случи преди седмица, след като влезе в сила заповедта за въвеждане на "зелен сертификат".

Вижте също Опит за побой, искане на оставка и опашка за ваксини. Какви са реакциите на "Зеления сертификат"