Галина Захарова остана единственият кандидат за председател на ВКС

Галина Захарова

Заместник-председателката на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова остана единственият кандидат да оглави съда, след като членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) така и не издигнаха друг в рамките на крайния срок за това.

Заседанието на Пленума на ВСС на 28 октомври е последното, на което можеха да се издигат номинации за наследник на Лозан Панов. Първата точка от дневния ред на съдебните кадровици беше предвидена именно за излъчване на евентуален конкурент на Захарова, но предложение за такъв не беше направено.

Законът предвижда, че кандидатури за председател на ВКС могат да издигат поне трима членове на Съдийската колегия на ВСС, Пленумът на съда и правосъдният министър. Върховните съдии вече подкрепиха единодушно Захарова, а впоследствие служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви, че тя напълно отговаря на изискванията за поста и няма да номинира друг кандидат.

През септември той декларира готовност да направи номинация за поста, ако съдиите се обединят около конкретен техен колега, който обаче не е сред обсъжданите в съдебния съвет. След като и трите колегии на ВКС единодушно застанаха зад кандидатурата на Захарова, Стоилов се отказа да прави своя номинация.

Галина Захарова е преминала през всички нива на съдебната система и е била последователно зам.-председател на районния съд, градския съд и апелативния съд в София преди да заеме този пост във ВКС през 2017 г.

От 2007 г. до 2011 г. Захарова беше член на ВСС, когато заедно с Капка Костова подадоха оставки заради непрозрачната кадрова политика на съвета. Повод за решението им стана изборът на Владимира Янева, близка семейна приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, за председателка на Софийския градски съд.

Вижте също Кандидатът на статуквото, който се обърна срещу него. Как се появи Лозан Панов