САЩ обмислят отмяна на визите за пътувания до 90 дни за граждани на България и още три държави

Алехандро Майоркас

САЩ обмислят дали да включат България и още три държави в програма, която ще позволи на гражданите им да посещават страната и да остават на американска територия за период до 90 дни. Това съобщи американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, цитиран от Ройтерс.

„Имаме четири държави, за които предстои да вземем решение: Израел, Кипър, България и Румъния“, каза Майоркас във вторник, цитиран от Ройтерс. „Много сме фокусирани върху програмата.“

Последната държава, включена в програмата за безвизово пътуване, беше Хърватия. Това стана през септември. Според изпълнителния директор на Американската асоциация за пътувания Роджър Дау това ще донесе 100 милиона долара за икономиката на САЩ. „Всеки път, когато добавите някоя от тези страни, пътуванията буквално избухват“, е цитиран да казва той.

Веднага след назначаването си за министър на вътрешната сигурност, Алехандро Майоркас разговаря с еврокомисаря по вътрешните работи. Тогава двамата „изразиха продължаващ интерес към […] работата с България, Хърватия, Кипър и Румъния за покриване на критериите за програмата за безвизово пътуване“.

Условията една държава да бъде включена в програмата, която позволява посещение в САЩ за до 90 дни без виза, са свързани със стандартите в борбата с тероризма, правоприлагането, контрола на границите и издаването на документи за самоличност. Друго изискване е делът на отказите по молби за неимигрантски визи да е под 3%.

В момента в програмата за безвизово пътуване до 90 дни в САЩ са включени 40 държави.

Вижте също Море възможности, океан неяснота. Какво е всъщност Инициативата "Три морета"