МВР се оплака, че спецпрокуратурата пречи на акции срещу престъпни групи

Петър Тодоров, главен секретар на МВР

Акции по задържането на заподозрени участници в организирани престъпни групи все по-често са отменяни от обвинители в Специализираната прокуратура. Това твърди главният секретар на МВР Петър Тодоров в свое писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет, цитирано в понеделник от правния портал „Лекс“.

По думите му само в последните три седмици има пет такива случая по водени от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) производства, като прокурорите посочвали различни мотиви – „прекомерна натовареност“, „неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител“ и други.

„Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори“, посочва Тодоров.

"Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела."

Според него заради забавянето на такива акции значително се затруднява разследването на престъпните групи, защото те се преструктурират, а свидетели се отказват от показанията си. Тодоров допъла, че „вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено“.

Главният секретар на МВР обобщава, че е по-добре „да се разкрива истината и да се избегнат политическите пристрастия, които някои прокурори показват, полицейските служители да си свършат работата, след което да докладват на прокуратурата“.

През последните месеци служебният вътрешен министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев са в открит конфликт. Рашков дори изпрати на спецпрокуратурата сигнал срещу Гешев, по който започна проверка, но все още няма обявен резултат.

Вътрешният министър вече два пъти отказа да включи МВР в междуведомствено звено за противодействие на изборните престъпления заедно с прокуратурата и ДАНС. Като мотив за това Рашков посочи опасенията си, че държавното обвинение няма да помогне, а ще възпрепятства разследванията на МВР за купуване на гласове.

Вижте също "Жандармерия навсякъде и хората не излязоха". Как ГЕРБ загуби гласове във всички области